nlenfrdees

Rob Kivit

4 minutes reading time (830 words)

Struinen in de Amsterdamse waterleidingduinen (AWD)

IMG_0014

Deze keer eens niet in een hut gezeten maar naar de Amsterdamse waterleidingduinen (AWD) geweest, een duingebied tussen Zandvoort (Noord-Holland) en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk (Zuid-Holland). Het was miezerig weer maar weerhield ons er toch niet van om een bezoek te brengen aan dit prachtig uitgestrekt gebied en met 3400 hectare een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland. Het leuke van dit gebied is dat ook nagenoeg overal buiten de gebaande paden mag worden gewandeld en dat maakt het een stuk interessanter om vogels en dieren te spotten in hun natuurlijke habitat. Het hoofddoel was het spotten van de vosjes en werden daarin niet echt teleurgesteld.

by Rob Kivit

Veel damherten, vogels en vossen in dit prachtige duingebied

We hadden de auto geparkeerd bij ingang Oase en van daaruit was het zo'n drie kwartier lopen naar het gebied waar de kans op het spotten van vossen het grootst is. Wat mij bij binnenkomst direct opviel waren de grote aanraken aantallen damherten die daar rondliepen. Overal waar je om je heen keek zag je wel een damhert. Heel apart en uiteraard ook leuk om mee te maken, helemaal als je dat vergelijkt met de Hoge Veluwe waar je deze herten echt moet spotten en vaak alleen op grote afstand te zien zijn. 

Maar het leukste is toch wel dat je bij AWD van de paden af mag en heerlijk kunt struinen in de natuur. Alleen wandelen is in het park toegestaan. Het was daarom best wel een flinke wandeling naar het vossengebied maar onderweg viel er al genoeg te zien en mooie plaatjes kunnen maken van de bronstige herten die al luid burlend de aandacht van de vrouwtjes probeerde te krijgen. Mooi om te zien en goed te fotograferen! 

Omdat de dieren niet zo ver van je vandaan staan is het meenemen van een lange telelens niet echt nodig. Ik heb zelf een 70-200 en een 100-400 meegenomen en dat was meer dan voldoende. Voor de vogeltjes zou een langere lens wellicht wat beter zijn omdat je ze dan op een grotere afstand kunt fotograferen maar dat betekent wel dat je extra kilo's moet meezeulen. Een trolley waarmee je je spullen kunt meenemen zou daarom best een uitkomst zijn.

Onderweg naar het vossengebied zijn we ook nog even van de gebaande paden afgeweken omdat we meende een groene specht te horen. En inderdaad vloog deze groene vogel tussen de bomen door maar helaas te snel en te ver weg om er een foto van te kunnen maken. Deze vogel blijft dus nog steeds hoog op mijn wenslijstje staan, het zal er ooit wel een keer van komen zeg ik maar 🤪

Ondertussen waren we al fotograferend eindelijk bij het vossengebied aangekomen maar zoals het meestal gaat, er was geen vos te zien. We hebben het gebied meerdere doorkruist maar geen vos te zien. We besloten toen nog een laatste poging te doen om het gebied nog een keer te doorkruisen en ja hoor halverwege zagen we een eindelijk een vos in een doorwaadbare plaats lopen maar te ver weg voor een foto en daarnaast nam hij de benen toen hij ons zag aankomen lopen. Helaas! Maar toen we eigenlijk al een beetje de moed hadden opgeven zagen we eindelijk op de terugweg een kopje uit het struikgewas steken! Het leuke was dat de vos nieuwsgierig naar ons toe kwam lopen! Hoe geweldig was dat dus we zijn toen uiteraard helemaal los gegaan met het maken van foto's. Prachtig om een vos van zo dichtbij te mogen meemaken. Echter, na een paar minuten nadat hij waarschijnlijk dacht dat er bij ons niets te halen viel verdween hij weer even snel in het struikgewas. Wat was dat leuk! Helemaal blij liepen we terug naar de auto want het was nog een flink eind terug maar wat schetste onze verbazing, nog geen 10 meter verderop zat dezelfde vos ons op te wachten in een open plek tussen het struikgewas maar zat er nu nog mooier bij dan voorheen👍

Nadat we eindelijk klaar waren met fotograferen en ook de vos weer het struikgewas indook zijn we helemaal blij naar de auto gelopen en huiswaarts gereden. Ondanks het mindere weer toch nog een prachtige en leuke dag gehad in dit prachtige gebied waar we zeker nog nog een keer zullen terugkomen. 


You must login to post a comment.
Log in with ( Sign Up ? )
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Location (Map)

Het was weer gezellig druk bij vogelhut Drunen
Fotohut Glenn Vermeersch Hut 7 (GV7)

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://robkivit-natuurfotografie.nl/

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Copyright @ 2013-2021 robkivit-natuurfotografie.nl. All rights reserved.

We have 106 guests and no members online