Rob Kivit

Impressie wildlife in India

india-2361264_960_720

Wel eens nagedacht over een fototrip naar India ? Nou, ik in eerste instantie helemaal niet totdat ik door toedoen van een fotomaatje mij wat meer ben gaan verdiepen in de flora en fauna van India en dan kom je erachter dat het eigenlijk een geweldig land is met een gigantisch aanbod van verschillende soorten dieren, vogels, prachtige natuur en landschappen. Onderstaand een samenvatting van informatie die ik overal en nergens heb verzameld om enigszins een impressie te kunnen geven van dit toch bijzondere land.


Photographing the Big Five in IndiaEr zijn 13 landen waar tijgers voorkomen, maar nergens maak je zoveel kans als in India. Dit land staat bekend als het land van de tijger. Andere landen waar ook tijgers voorkomen zijn Nepal, Bhutan, Bangladesh, China en Laos. Volgens de laatste tellingen zijn er momenteel nog 2.226 tijgers in India.

De grootste aantallen tijgers leven in de door reizigers drukst bezochte delen van de natuurparken. Rangers verdienen er hun geld en veel mensen houden een oogje in het zeil op stropers, houthakkers en overige illegale activiteiten. Wie tijgers wil zien moet zeker een bezoek brengen aan het ongerepte centrale deel van India. De deelstaat Madhya Pradesh heeft de grootste tijgerpopulatie van India. 

Er zijn prachtige natuurgebieden en nationale parken, waar de oorspronkelijke planten en dieren nog volop voorkomen. Zo vind je in Bandhavgarh en Kahna grotere aantallen van de zeldzame soorten, zoals luipaarden, lippenberen, sambarherten en axisherten de enorme gaur (het wilde rund van India), rode honden en gestreepte hyena's. Ook de Indische leeuw komt alleen nog in een reservaat voor (GIR National Park). In de Rann of Kuch vinden we de wilde ezel in zijn enige Indiase leefgebied.

Naast de prachtige natuur en kleurrijke cultuur, heeft het land ook veel te bieden voor de vogelaar. Er leven zeer veel vogels in India, naar schatting ruim 1.300 soorten, waarmee het een van de mooiste landen in Azië voor een vogelreis is. De meeste vogelgebieden liggen verspreid over het noorden en het waterrijke zuiden van India.

In de bergen, in het noorden van India zal je vele roofvogelsoorten zien, zoals witbandzeearend, Bengaalse gier en Himalayagier, maar ook talloze overwinterende vogels uit Siberië, zoals de blauwstaart of de roodkeelnachtegaal en de heel bijzondere Ibisbill. Deze vogel broedt op grote hoogte in de bergen tussen de stenen langs ijskoude rivieren. 's Winters daalt hij af naar de lagere delen van de Himalaya en kunnen we hem zien. Voor deze bijzondere vogels is Corbett National Park een van de mooiste parken, ook het eerste speciale reservaat, dat werd ingesteld voor de tijger. Maar ook de omgeving van Corbett is prachtig en uitzonderlijk vogelrijk.

Uitgestrekte waterrijke gebieden, zoals meren en brede rivieren in India kunnen je verrassen met groepen flamingo's, schaarbekken of Indische nimmerzatten en andere soorten ooievaars en reigers. Kleinere waterrijke gebieden zijn rijk aan verschillende soorten woudaapjes, bonte en Smyrna en ijsvogels. Indische ralreigers staan bij elk poeltje in elk dorp. Het landbouwgebied herbergt vele soorten buulbuuls, babbelaars, bijeneters en de prachtige Indische scharrelaar. Vogelrijke wetlands in India zijn Vembanad Wetland in het zuiden en Pong Dam Wetlands in het uiterste noorden.

Een ander mooi gebied om vogels in India te zien is het Keoladeo National Park bij Bharatpur. Het is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver.

Ook in Gir worden vogelexcursies aangeboden. De belangrijkste reden om dit park te bezoeken is echter de Perzische leeuw, die alleen hier nog in het wild leeft. Op dit moment telt het park een populatie van ongeveer 400 leeuwen. Nergens anders komen de Aziatische leeuwen in het wild voor. Naast de Perzische leeuw, kent het park nog meer bijzondere dieren. Je vindt er bijvoorbeeld een van de grootste luipaardpopulaties ter wereld, maar ook vierhoornantilopen, moeraskrokodillen, hyena's, jakhalzen en sambarherten komen voor in Gir. De Indische antilope is een prachtig dier om te zien in Sasan Gir. In Sasan kun je een krokodillen farm bezoeken. hoogtepunt van het Gir park zijn de leeuwen, maar er worden ook diverse fantastische vogelexcursies aangeboden. Tijdens een vogelreis of vogelexcursie heb je kans op het spotten van de havikarend, de Indische slangenarend, slechtvalken, de laggarvalk, de shikra, de Indische zandhoen, kwartels, de zwartkapiora en de gewone iora, de Aziatische paradijsmonarch, de bloesemkopparkiet, spechten, bijeneters, ijsvogels, boszangers en veel meer.

Het Sasan Gir National Park bevindt zich in het westen van India, op het schiereiland onder de grens met Pakistan. De grootste kans om leeuwen te spotten is in de ochtend- of avondschemering, dan zijn de leeuwen het meest actief.

Keoladeo is het belangrijkste natuurreservaat voor vogels in heel Azië. Het park is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver. Andere dieren die in het nationaal park voorkomen zijn pythons, grote klepweekschildpadden, nijlgaus en de grote populatie jakhalzen. Het Indische nationaal park staat voornamelijk bekend om zijn enorme veelzijdigheid en grote aantallen vogels die hier voorkomen, voor velen is de de beste plek in India om vogels te spotten. Het natuurpark is niet immens groot, maar bij de ondiepere wateren en in de bossen wemelt het van de bijzondere vogels, naar schatting komen er 400 verschillende vogelsoorten voor. De meeste vogels bevinden zich achterin het park.

Vooral vele watervogels als de reiger, ooievaars, zilverreigers, pelikanen, kraanvogels en ibissen is dit gebied een fantastische locatie. Het Keoladeo Nationaal Park is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver. Een zeldzame gast en meest bijzondere vogel in Keoladeo is de bedreigde Siberische witte kraanvogel. Daarnaast komen er wel meer dan 30 roofvogelsoorten voor in het park zoals de slangenarend en de keizerarend. Naast de grote verscheidenheid aan vogels komen er ook interessante zoogdieren voor in het Keoladeo park. Andere diersoorten hier zijn pythons, klepweekschildpadden, nijlgau's en de grote groep jakhalzen. Het natuur- en vogelreservaat verkennen gaat misschien wel het beste per fiets of met een riksja. 


...

Tijgers in India | Tips voor reizen met tijgersafari in India

Op avontuur: een tijgersafari in India. Tijgers spotten in de nationale parken. Info over TOFTigers en duurzaam toerisme en tips voor mooie tijgerreizen.
...

Vogels in India | 3 Tips voor vogelreizen India op Naturescanner

Beleef een vogelreis in India. Welke vogels kan je zien in India en wat zijn de mooiste parken om vogels te spotten? Leuke tips voor India vogelreizen.
...

Keoladeo Nationaal Park in India | Bharatpur Bird Sanctuary

Vogels en natuur in het Keoladeo National Park in India. Tips voor een rondreis door Rajasthan en langs Bharatpur en informatie om Keoladeo te bezoeken.
...

Natuur in India | Natuurreis naar de mooiste gebieden van India

Bezienswaardigheden India: het exotische zuiden en bergen in het noorden. Rondreis tips naar mooie stranden, natuurgebieden en mooiste plekken in India.
...

Big Five van India | Welke dieren in India

Tips voor een wildlife reis in India. De Big 5 en andere dieren van India observeren in de natuurparken tijdens een groepsreis of privé safari.
...

Nationale parken India | Mooie natuurreservaten en parken India

India telt meer dan 100 nationale parken met uiteenlopende dieren en planten. Bekijk onze tips voor reizen naar de mooiste nationale parken in India.
...

Vogelgidsen  - India | Reisboekwinkel De Zwerver

Bekijk het aanbod van Vogelgidsen over India bij Reisboekwinkel de Zwerver
...

A Naturalist’s Guide to the Birds of India

This easy-to-use identification guide to the 280 bird species most commonly seen in India is perfect for resident and visitor alike.
...

Getting started 1: Why do we watch birds? – Bird Count India

There are tens of millions of birdwatchers/birders across the globe – all united by a common passion for birds. Some may view the hobby as a means of relaxing, while others might view it as a challenge and make it competitive. Then there are those who may just enjoy the company of other birders or a beautiful bird photograph at the end of the day.

Location (Map)

Trosbosbes gevonden en aangepakt in Vechtplassenge...
No escape – Unsustainable European fishing practic...

Related Posts

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

Nieuwe fotoreizen

Nieuwe fotoreizen
India
Nieuwsflitsen
Nog een paar maanden en dan op fotoreis naar India! Om niet helemaal onbekend aan te komen heb ik wat info verzameld over de plaatsen die wij gaan bezoeken tijdens de fototrip. India was niet echt...
Catalonië
Nieuwe fotoreizen
Spanje is zoals een brug tussen Afrika en Europa. Vogels die uit het westen en het centrum van Europa komen en die naar West-Afrika vliegen gebruiken verschillende routes en die gaan zowel door he...
Uganda
Nieuwsflitsen
Nieuwe fotoreizen
Uganda staat bekend om de vele wildparken. Deze wildparken bestaan grotendeels uit tropisch regenwoud en is de leefruimte van o.a. olifanten, buffels, nijlpaarden, giraffen, nijlpaarden en chimpan...

Fotolocaties

Recent fotowerk
Fotolocaties
Uitgelicht
Deze keer eens niet in een hut gezeten maar naar de Amsterdamse waterleidingduinen (AWD) geweest, een duingebied tussen Zandvoort (Noord-Holland) en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk (Zu...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Deze keer naar de nieuwe hut 7 van Glenn Vermeersch geweest. Het was vroeg opstaan want we moesten om 06:45 al bij Glenn zijn. Hopelijk konden we eindelijk de zwarte of groene specht fotograferen ...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Nieuwsflitsen
Deze keer naar de nieuwe hut HBN8 van Han Bouwmeester geweest met als hoofddoel het spotten van de groene specht die al geruime tijd nog steeds op mijn lijstje staat. Op FB gelezen dat de groene s...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Nieuwsflitsen
Deze keer weer hut 1 van Glenn Vermeersch bezocht in Kalmthout, voor mij inmiddels alweer de derde keer. Het was helaas een regenachtige dag met in middag best wel flinke hoosbuien maar dat k...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Favoriet
Nieuwsflitsen
Vroeg uit veren vandaag want we hadden al om 06:10 afgesproken op een parkeerplaats in Kalmthout waarna Glenn ons zou brengen naar de hut voor de uilensessie in de ochtend. De uilensessie duurde t...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Vandaag naar de multisoortenhut 1 van Glenn Vermeersch geweest in Kalmthout. Het was mooi weer en beloofde een mooie dag te worden. In vergelijking met een aantal jaar geleden was de hut goed verb...

Diginews

14 November 2019
Refurbished Nikon D750 cameras are now on sale for $899 at Adorama (regular price: $1,197).The price...
14 November 2019
Today Leica Camera and British designer Paul Smith announced their second collaboration with the lim...
13 November 2019
Leica will soon announce a new Leica CL Paul Smith limited edition camera:A few years ago Leica had ...
13 November 2019
Tokina will soon announce a new ATX-i 100mm f/2.8 FF Macro lens for Nikon F-mount (and Canon EF). Th...

        

        

Finding the birds

Alle vogelkijkhutten van Nederland

Vogelkijkhut.nl bevat alle vogelkijkhutten van Nederland

Natuurplatform van natuurwaarnemingen

Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland

Google Maps

Google Maps is een routeplanner om eenvoudig een gewenste locatie op te zoeken en naar toe te navigeren