nlenfrdees

Fotoreizen

Impressie Roofvogels Extremadura, Westelijk Spanje

Impressie Roofvogels Extremadura, Westelijk Spanje

Extremadura is een begrip onder vogelaars. Deze afgelegen landstreek van Spanje is misschien wel het allerbeste- en mooiste vogelgebied van Europa. Nergens zie je meer roofvogels en gieren dan hier! De Extremadura is al eeuwenlang onveranderd. Van oudsher is het een extreem achtergelegen gebied met weinig economische ontwikkeling.

Bekijk ook eens mijn 4-daagse fotoreis in het prachtige Extremadura

Birdwatching
in Extremadura

Het authentieke landschap is nooit intensief gebruikt en door de eeuwen heen min of meer hetzelfde gebleven. In het voorjaar wemelt het er namelijk van de vogels. En al zijn in maart nog niet alle zomergasten teruggekeerd, ook dan valt er volop te genieten.

Extremadura heeft ook ongelooflijk mooie steden zoals Merida (het oude Romeinse Emerita Augusta), Caceres (middeleeuws stadscentrum), Trujillo (middeleeuwse stad), Plasencia (middeleeuwse stad), Zafra, Jerez de los Caballeros, Llerena en ze zijn een bezoek allemaal waard.

De Extremadura wordt met recht een waar (roof-)vogelparadijs genoemd. Er broeden alleen al vijf soorten arenden (havik- , dwerg- , Spaanse keizer- , slangen- en steenarend) en drie soorten gieren (aas- , vale- en monniksgier) in het gebied: 

Ongeveer 75% van Extremadura is omschreven als Belangrijk Vogel Gebied in Spanje. Zo kunnen we dus bijna overal vogels observeren in de praktijk toepassen, inclusief in de steden, en veel kleinere steden hebben een grote populatie van de kleine torenvalk naast andere kleine vogelsoorten. 

                  • In het Nationaal Park Monfrague (een van de belangrijke vogelgebieden in Extremadura) kan men ongeveer 400 paartjes van de monniksgier bekijken. Daarnaast zijn er ook de Spaanse keizerarend, zwarte ooievaar, aasgier, vale gier, steenarend, slechtvalk en de havikarend aanwezig.
                  • Elke winter komen er ongeveer 75.000 kraanvogels naar Extremadura. Deze regio is nu het voornaamste woongebied van de Europese kraanvogel. Kraanvogels overbruggen in drie weken tijd de 3.000 kilometers van hun nestgebieden in het noorden van Europa tot hier. 

Extremadura behoort tot de beste roofvogelgebieden van Europa.Dwergarend, slangenarend zijn er algemeen, de Spaanse keizerarend en steenarend komen er in behoorlijke aantallen voor. Ook de havikarend komt er voor maar is de zeldzaamste. Drie soorten gieren zijn goed vertegenwoordigd: aas-, vale en monniksgier. De monniksgier heeft in Extremadura zelfs zijn beste broedgebied ter wereld. De kleine torenvalk is een bedreigde cultuurvolger, die leeft van grote insecten en die koloniegewijs in steden broedt. Ze zijn overal te zien in het open gebied en zij broeden in steden, bijvoorbeeld in de oude kathedraal van Trujillo. De grijze wouw is een nieuwkomer in Europa en deze heeft inmiddels een stevige populatie in de Extremadura 

Extremadura is uniek, nergens staan zoveel dehesas als hier en bijna alles is afgesloten met hekken en dus niet toegankelijk. Vogels kijken gebeurt dan ook vooral vanaf kleine wegen en paden, die vaak perfect geasfalteerd zijn, maar waar bijna geen verkeer komt. Het Nationaal Park Monfragüe is het indrukwekkendst: dehesas tot de horizon, prachtige rivieren, kale rotsen en overal roofvogels in de lucht. 

Bijzonder zijn de nesten van Spaanse Keizerarend, Aasgier, Vale Gier, Monniksgier, Zwarte Ooievaar en Raaf waarop de broedende vogels met een telescoop goed te zien zijn. De steppen zijn uitgestrekt en verlaten. Kleine Trap zit op veel plaatsen, maar de goede plekken variëren van jaar tot jaar. Grote Trappen zitten in groepjes en wandelen langzaam het veld in als er een auto met vogelaars stopt om ze te bekijken. Met 23.000 exemplaren leeft ruim de helft van de wereldpopulatie Grote Trappen in Spanje. Overal zitten Kalanderleeuweriken, Iberische Klapeksters, Grauwe Kiekendieven en andere steppevogels. Middeleeuwse stadjes als Trujillo hebben een aparte sfeer: op de eeuwenoude gebouwen broeden grote aantallen Ooievaars en Kleine Torenvalken. 

Enkele gegevens over Extremadura
 • Extremadura ligt in het westen van Spanj
 • Er lopen twee grote rivieren door de streek de Taag en de Guadiana 
 • Een groot gebied, met natuurlijke leefgebieden en een kleine menselijke aanwezigheid 
 • Ongeveer 75% van Extremadura is uitgeroepen tot Belangrijk Vogel Gebied 
 • Er zijn meer dan 300 vogelsoorten aanwezig 
 • Er zijn ongeveer 190 vogelsoorten die komen overwinteren 
 • Belangrijke vogelsoorten die hier aanwezig zijn Spaanse keizerarend, zwarte gier, zwarte ooievaar, havikarend, kleine torenvalk en de grote trap 
 • De belangrijkste bestemming voor vogelaars is het Nationaal Park Monfrague 

Waar kun je hier naartoe
 • Nationaal Park Monfrague 
 • Vlakte van Trujillo 
 • Llanos de Cáceres (bijCaceres) 
 • Berggebied van Las Villuercas (oosten van Extremadura) 
 • Los Barruecos (bij Caceres) 
 • De steppes van La Serena (in het zuiden van Extremadura) 
 • Gredos Mountains (in het noorden van Extremadura) 
 • Natuur Park Cornalvo (bij Merida) 
 • Berggebied van San Pedro (in het westen van Extremadura) 

Het Nationaal Park Monfragüe is waarschijnlijk de meest bekende trekpleister van Extremadura. Dit park, dat zich voornamelijk uitstrekt langs de randen van de rivier de Taag, is zonder twijfel een van Europa's belangrijkste roofvogelgebieden. Met zijn afmetingen van ongeveer 10 x 30 kilometer herbergt het de belangrijkste concentratie van de Spaanse keizerarend en de monniksgier. Daarnaast broeden er op steile rotswanden door het hele park vale gieren. Ook andere soorten als dwergarend, havikarend, steenarend en slangenarend, vinden in Nationaal Park Monfragüe een veilig en ongestoord onderkomen. Om een idee te geven van de aantallen roofvogels die in en rond het park Monfragüe broeden: vale gier 500 paar, monniksgier 300 paar, aasgier 20 paar, Spaanse keizerarend 10 paar, steenarend 12 paar, dwergarend 20 paar, slangenarend 20 paar, havikarend 7 paar, oehoe 15 paar, zwarte wouw 160 paar, rode wouw 75 paar en grijze wouw 5 paar. (Bron: SEO broedvogeltelling 2008-2014)

You must login to post a comment.
Log in with ( Sign Up ? )
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Location (Map)

Impressie fotoreis Catalonië, Noord Spanje
Fuut

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://robkivit-natuurfotografie.nl/

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Copyright @ 2013-2021 robkivit-natuurfotografie.nl. All rights reserved.

We have 54 guests and no members online