nlenfrdees

Fotoreizen

Fototrip Engeland, Schotland en Wales

IMG_0091

"Heb je zin in een fototrip naar Schotland voor 3-4 dagen met de auto" wordt je gevraagd door mijn fotomaat, "we gaan daar vanuit hutten de visarend, avondsessies van vossen, bosuil en boom marter en rode wouwen fotograferen en het is maar om en nabij 2500 km rijden, een eitje dus"😳 Haha, ik heb er even over moeten nadenken maar ben uiteindelijk toch overstag gegaan want het is nogal een afstand maar ben je een beetje avontuurlijk ingesteld en wil je mooie foto's maken dan moet je toch een beetje pijn lijden (vrij vertaalt: weinig slapen maar wel veel fotograferen)🤣 Enfin, je hoeft geen Einstein te heten als ik vertel dat wij helemaal gebroken aankwamen en iets minder gebroken weer thuis kwamen maarrr wel met volle geheugenkaartjes, bijna lege batterijen en leuke (actie) foto's! Kan altijd beter uiteraard maar toch redelijk tevreden. Wel weer een avontuur rijker en zeker voor herhaling vatbaar🤪


by Rob Kivit

Hutfotografie van de visarend, vos, bosuil, boom marter en rode wouw

 


We zijn rond 18:30 vertrokken uit Vlaardingen om vervolgens door te rijden naar België, Frankrijk (Calais) en via de Eurotunnel (Folkstone) naar onze 1ste hutsessie in Engeland (Oakham) waar wij om 4am werden verwacht voor het fotograferen van visarenden (Osprey). Meer dood dan levend aangekomen op de bestemming, snel cameraspullen uitgeladen (nou ja snel, was meer een full HD slowmotion filmpje🤪😂), camera's geïnstalleerd in de hut en het feest kon beginnen! Niet lang daarna lande de eerste visarend al in een boom om even later scherend over het water afgesloten met een ferme plons (bommetje) een flinke vis te pakken te nemen en hiermee krijsend vandoor te gaan. Hoe gaaf was dit om te zien en dan de snelheid waarmee dat gepaard gaat, ongelofelijk! Zo snel dat je moet uitkijken dat je geen beeld mist van deze jagende visarend. Ik heb daar overwegend gefotografeerd met een 100-400mm omdat een groter bereik voor dit soort grote vogel gewoonweg niet nodig was, althans  dat werd aanbevolen door de hut verhuurder🤔Na ternauwernood een slaapaanval te hebben overleefd, rustig gewacht op een eventuele volgende duik van de visarend. En inderdaad, niet veel later opnieuw een duik en een ferme plons in het water met opnieuw een vis in zijn klauwen. En wat baalde ik dat ik nu mijn 300-800 niet hebt gebruikt want de vogel lande helemaal achterin de vijver, helaas te ver weg voor een beeldvullende foto maar goed, ik had in ieder geval gelukkig een aantal scherpe foto's. Tussentijds was een paartje ijsvogels vrij prominent aanwezig en hadden het blijkbaar zo naar hun zin dat gezamenlijk werd besloten tot het uitvoeren van een paringsdans. Was erg leuk om te zien en mooi om vast te leggen👍 Voor de rest van de ochtend gebeurde er weinig, wel werd helaas een visarend verjaagd door een Rode Wouw waardoor een derde spektakel ontbrak. Tijd om in te pakken en door te rijden naar onze eerste slaapplaats in Schotland en deze keer gelukkig niet in de auto😆 

Op onze overnachting aangekomen even bijgekomen van de reis en de laatste fotosessie want 's avonds om 19:00 stond alweer de volgende hutsessie van vossen en de bosuil te wachten. Voor mij de eerste keer dat ik in het donker ging fotograferen maar wat was dat een belevenis om de bosuil en de vos te fotograferen op een verlichte setting, echt cool! Na een aantal uren geluidloos te hebben gewacht liet eerst de bosuil zich zien en niet veel later de vos hierbij prachtig verlicht door de setting. Vooral de bosuil was mooi om vast te leggen. De foto's van de vos waren redelijk maar eigenlijk had de sluitertijd van 1/250 iets omhoog gemoeten omdat de vos toch wat meer beweeglijker was dan ik in eerste instantie had gedacht maar ja de afweging tussen sluitertijd en iso blijft altijd een keuze. Toch leuke foto's kunnen maken!  

Na eindelijk van een goede nachtrust te hebben genoten stond alweer om 15:00 de volgende hutsessie te wachten van het fotograferen van de boom marter. Wil je deze marter zien dan is stilte een absolute must en ja dat was best wel lastig met een vierde naast je zittende continue knabbelde en eetlustige onbekende persoon die het ook nog eens nodig vond om regelmatig met zijn telefoon en lantaarntje te spelen en achteraf verbaasd was dat de marter zich maar 1x liet zien en waarschijnlijk uit pure wanhoop zijn beklag over ons notabene heeft gedaan bij de hutverhuurder in de ijdele hoop op een gratis herkansing. Wat een loser was dat maar goed het kon de pret bij ons niet echt drukken. We hebben de boom marter in de late namiddag eenmaal mogen zien en kunnen fotograferen. Voor mij een openbaring want had nog nooit een marter gezien, laat staan gefotografeerd. Wat een prachtig beestje is dat toch ! Jammer dat de marter zich niet 's avonds liet anders hadden we er net als de vos en bosuil mooie avond foto's van kunnen maken. Helaas maar toch nog leuke foto's kunnen maken. Minpunt was toch wel de hut voorzover je het een hut maar eerder een bouwval kunt noemen. Een 8-9 uur durende geluidloze zit op een paar planken er zonder hernia en rugklachten vanaf te brengen is al een prestatie op zich. Als je deze hut vergelijkt met de hutten zoals wij deze in Nederland gewend zijn dan kan deze verhuurder hier nog veel van leren.

De laatste dag was alweer aangebroken en met de auto naar Wales gereden voor het fotograferen van tientallen Rode Wouwen 👍 Wat was dat een gaaf schouwspel om te zien en zijn die Rode Wouwen toch sierlijk maar vooral heel snel. Je had gewoon moeite om op een Rode Wouw scherp te stellen. Maar oefening baart kunst en uiteindelijk toch hele leuke foto's kunnen nemen van deze prachtige vogels. Helaas kwam ook hier een eind aan en was het tijd om huiswaarts te keren. Het was weer een prachtige fototrip geweest en zeker voor herhaling vatbaar. De eerstvolgende fototrip staat alweer gepland voor begin mei volgend jaar in het prachtige Extremadura!

Onderstaand een samenvatting van het aantal foto's welke ik heb kunnen maken tijdens deze geweldige fototrip. 


...

Horn Mill Osprey Hide - River Gwash Trout Farm

Horn Mill Trout Farm has been a favourite fishing ground for the Rutland Ospreys for the last 15 years and, due to its close proximity to Rutland Water, can be visited by several birds every day from late March until late August.
...

Wildlife photography hides and nature photo shelters throughout UK

We offer competitive wildlife photography hides to fellow nature enthusiasts as featured on BBC's Autumnwatch. Our hides have produced many award winners.

Red Kite Feeding - Gigrin Farm!

100s of Red Kites are fed at Gigrin Farm red kite feeding centre 365 days a year, and have been for over 23 years. The Red Kite Centre is located in the most beautiful countryside, in the heart of Mid Wales, overlooking both the Wye and Elan Valleys, and just half a mile from the market town of Rhayader. We have general hides for you to watch from, as well as specialist photographic hides, all of which are just a few metres away from where the Red Kites are fed.

You must login to post a comment.
Log in with ( Sign Up ? )
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Location (Map)

Fotohut Glenn Vermeersch Hut 1 (GV1)
Rode Wouw

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://robkivit-natuurfotografie.nl/

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Copyright @ 2013-2021 robkivit-natuurfotografie.nl. All rights reserved.

We have 107 guests and no members online