nlenfrdees

Fotoreizen

Vogels en landschappen Schotland

IMG_0048

Het vasteland van Schotland beslaat ongeveer een derde van de totale landmassa van Groot-Brittannië, dat ten noordwesten van Continentaal Europa ligt. De totale oppervlakte van het land is 78.772 km².[3] De enige landgrens die Schotland heeft, is met Engeland en is 96 kilometer lang en loopt van de rivier de Tweed aan de oostkust tot de Solway Firth aan de westkust. Ten westen van Schotland ligt de Atlantische Oceaan en ten oosten de Noordzee. De Hooglanden liggen ten noorden en westen van de Highland Boundary Fault die loopt van Arran tot Stonehaven. Schotland heeft meer dan 790 eilanden die in vier hoofdgroepen worden onderverdeeld: Shetlandeilanden, Orkney-eilanden, de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden.

Bekijk ook eens mijn 10-daagse fotoreis in het prachtige Schotland

Scottish Highlands

In Schotland vindt je veel verschillende prachtige vogelsoorten die de indrukwekkende Schotse landschappen als hun leefomgeving hebben gekozen. In het hele land zijn er zoveel schitterende vogelsoorten om van te genieten. Denk aan de enorme roofvogels die vanuit hoog in de lucht naar beneden loeren, de lenige ruigpoothoenders die de heidegronden doorkruisen en de vrolijke zangvogels die hun nesten bouwen in rustige bosgebieden. 


Terwijl de seizoenen elkaar opvolgen, veranderen de vogelpopulaties ook. Trekvogels komen in de zomer naar Schotland. De rotsen van Orkney worden dan bedolven onder duizenden zeevogels, die er ware vogelsteden creëren. In het binnenland maakt je een goede kans om een aantal indrukwekkende roofvogels te spotten in Dumfries & Galloway. Aan noordoostkust van Schotland ligt het natuurreservaat Fowlsheugh.

Fowlsheugh is de op 1 na grootste zeevogelkolonie van Groot Brittannië. In het voorjaar keren alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels terug naar de 70 meter hoge rots kliffen, om na een winters verblijf op zee hier hun jongen groot te brengen. De kliffen zijn op diverse plaatsen begroeid met Engels gras, waartussen de vogels een nestplaats kiezen. Ongeveer 300 km zuidelijker bevinden zich langs de Britse kust, nog enkele unieke zeevogelgebieden, met als belangrijkste en bekendste bestemming de Farne Islands.

Schotland is, als vogelbestemming, wellicht het meest bekend om zijn zeevogelkolonies. De hoge kliffen langs de woeste kust zijn het broedgebied van Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker en Zwarte Zeekoet. Daarnaast vechten Drieteenmeeuwen, Kuifaalscholvers, Noordse Stormvogels en Jan van Genten voor een plekje op de druk bezette en smalle klifranden. Grote en Kleine Jagers zitten de zeevogels achterna waarbij zelfs Jan van Genten niet veilig zijn! Het zijn echter niet alleen de zeevogelkolonies die een bezoek de moeite waard maken. De bergen, bossen en hoogveengebieden van het Schotse Speyside zijn ook het broedgebied van enkele specialiteiten zoals Alpensneeuwhoen, Morinelplevier en Schotse Kruisbek. Auerhoen komt ook voor maar is in deze tijd van het jaar moeilijk waar te nemen.

Hooglanden, lochs en moors
Schotland heeft enorme uitgestrekte hooglanden met de meren "lochs", schaars begroeide bergen en heidevelden "moors". Er zijn bosrijke en agrarische streken, smalle en brede rivieren, is er een lange kustlijn en zijn er tal van eilanden. Overal vind je edelherten en vogels in Schotland. De uitgestrekte Schotse hooglanden met de raven, steenarenden en slechtvalken.

Schotland heeft enorme uitgestrekte hooglanden met de meren "lochs", schaars begroeide bergen en heidevelden "moors". Er zijn bosrijke en agrarische streken, smalle en brede rivieren, is er een lange kustlijn en zijn er tal van eilanden. Overal vind je edelherten en vogels in Schotland. De uitgestrekte Schotse hooglanden met de raven, steenarenden en slechtvalken. Findhorn alley is een goede plaats om steenarenden te zien.

In de open alpenweiden zijn overal tapuiten te zien en te horen en de snelstromende beken worden bewoond door waterspreeuw en grote gele kwikstaart. In de wat meer beboste en beschutte delen van de hooglanden komen allerlei soorten voor die vooral bekend zijn van gebergte in Scandinavië en de Alpen, zoals beflijster en kruisbek. De Schotse kruisbek wordt als een aparte ondersoort beschouwd.

Tussen de bergen liggen lochs, waar parelduiker en roodkeelduiker broeden, vaak maar één paartje per meer. Alleen de grote lochs, zoals Lochinver hebben meerdere paren. Vertrouwde soorten zijn hier ook visarend, oeverloper en brilduiker. De moors zijn plaatsen waar het Schotse sneeuwhoen voorkomt, de naamgever van de whisky. Ze zijn niet gemakkelijk te vinden, want ze moeten voortdurend oppassen voor velduil en blauwe kiekendief. In sommige gebieden zijn de moors gelegen tussen bosjes en weilanden. Daar is de beste plek voor het spotten van korhoenders.

Er zijn twee Nationale Parken in Schotland:
1. Cairngorms National Park
2. Trossachs Nationaal Park

In Schotland vind je zo'n 3.000 kastelen waarvan er niet één hetzelfde is. Je hebt er grote residenties van koninklijke families, grote militaire posten maar ook simpele boerderijen. Veel van de kastelen in Schotland zijn ruïnes en sommige zijn alleen gekend door historische feiten. De mooiste kastelen in Schotland.

Balmoral Castle
In 1852 kocht Queen Victoria Balmoral en transformeerde het toen, tot het kasteel wat het nu is. Tegenwoordig is het nog steeds de vaste Schotse verblijfplaats van het koningshuis. Het kasteel is van 1 april tot en met 31 juli te bezoeken. De koninklijke familie gaat in de maanden augustus en september namelijk op vakantie naar Schotland. Tijdens de bezoekersdagen mag alleen de balzaal en de tuinen bekeken worden.

Edinburgh Castle
Een zeer bekend kasteel in Schotland is het Edinburh Castle. Het is het belangrijkste bouwwerk van de hoofdstad en heeft tevens een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. Veel nationale schatten liggen in Edinburgh Castle. De Stone of Destiny is hier bijvoorbeeld gehuisvest na 700 jaar onder Engelse troon te hebben gelegen.

Blair Castle
Een van de meest bezochte landhuizen in Groot-Brittannië is het Blair Castle. Het is eigendom van de familie Murray, die weer afstammen van de hertogen van Atholl. Leden van deze familie zijn de enige staatburgers in Groot-Brittannië die hun eigen privé-leger mogen hebben: de Atholl Highlanders. Het kasteel stamt uit 1269 en is een witgekalt kasteel met 32 kamers. De ridderzaal stamt uit de 16e eeuw en de grote hoeveelheden aan portretten die in heel het kasteel hangen vallen erg op. Het is toegestaan vrij te mogen filmen en fotograferen.

Glamis Castle
Vlakbij het dorpje Glamis ligt het Glamis Castle, wat één van de beroemdste kastelen van Schotland is. Met zijn vele torentjes lijkt het op een variant van een Disneykasteel. De oude koningin-moeder groeide hier op en overleed in 2002 op een leeftijd van 101 jaar. De jongere zus van koningin Elizabeth, Prinses Margaret, werd hier geboren. Ook stierf zij vervolgens in hetzelfde jaar als haar moeder na een leven vol drank, sigaretten en ongelukkige liefdes. Door deze royale connecties staat bij veel toeristen dit kasteel hoog genoteerd.

Cawdor Castle
Een erg sprookjesachtig kasteel is het Cawdor Castle. De ophaalbrug en de woontoren stammen uit de 13e eeuw en de rest van het kasteel stamt uit de 14e eeuw. Er zijn 4 hoektorens die ervoor zorgen dat het een typische Schotse en sprookjesachtige uitstraling heeft. Vlak buiten het kasteel ligt de maze, wat een doolhof is. Een wandeling hier doorheen is zeker de moeite waard. Thane van Cawdor liet hier volgens de familielegende een kasteel bouwen, omdat zijn ezel hier ging rusten na een lange dag werken.

Eilean Donan Castle
Het meest gefilmde en gefotografeerde kasteel in Schotland is het Eilean Donan Castle. Dit komt mede door de prachtige ligging aan de Loch Duich. Ook was dit 13e-eeuwse bouwwerk de thuishaven van de clan Macrae. In 1913 werd de ruïne gekocht door John MacRae-Gilstrap en hij herstelde het tot in zijn oorspronkelijke staat.

Zeevogels in Schotland
Aan alle kanten door zee omsloten, met vele steile rotskusten en eilanden is Schotland een paradijs voor zeevogels. Op veel plaatsen kun je gemakkelijk en in alle rust zeevogels bekijken en fotograferen. Bijna alle soorten broeden in grote of kleine kolonies. Gemakkelijk vanaf de weg bereikbaar is bijvoorbeeld St. Abb's Head aan de oostkust. Voor de Farne Islands, ook de oostkust moet je even varen, maar er zijn mogelijkheden te over. Het is een unieke belevenis om tussen de broedende kuifaalscholvers, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, alken en zeekoeten te lopen. Handa Island in het noordwesten kun je met een snelle boot in 10 minuten bereiken. Je kunt er dan de hele dag rondwandelen. Op een aantal plekken heb je er prachtig zicht op broedkolonies op korte afstand. Het is een boeiende drukte tussen ruziemakende vogels, elkaar voerende vogels en het voortdurende af en aan vliegen van papegaaiduikers en Noordse stormvogels. Op zee zijn voortdurend Jan van Genten te zien, soms een ijsduiker en tuimelaars.

Echte zeevogels verblijven echter meer dan driekwart van hun leven op zee, omdat ze daar hun voedsel halen. Deze groep van vogels is alleen op land te vinden voor het broeden. Veel zeevogels broeden op steile rotskusten. Schotland biedt voor deze vogels prima nestplaatsen. Naar schatting broeden er zo'n zes miljoen vogels op de Schotse kliffen in het voorjaar en vroege zomer. Meer dan de halve wereldpopulatie van Zeekoeten en Jan-van-Genten is dan in Schotland. Langs de steile Schotse rotskusten vind je veel kolonies van broedende zeevogels. Duncansbyhead, Handa Islands, Bass Rock, Shetland en de Orkney eilanden zijn slechts enkele van deze locaties waar de rotsen vol zitten met onder andere Kuifaalscholvers, Drieteenmeeuwen, Papegaaiduikers en Noordse Stormvogels. Het is een spektakel om te zien. Zelfs op de kleinste richels van de rots zitten vogels.

De Farne eilanden zijn de beste eilanden om Papegaaiduikers te fotograferen. De Papegaaiduikers zijn tam en gewend aan bezoekers. De eilanden zijn ook broedplaats van Alk, Zeekoet, Drieteenmeeuw, Noordse Stormvogel en Kuifaalscholver. Net over de grens met Schotland, zijn St. Abbs Head en Bass Rock te vinden. Bass Rock heeft de grootste kolonie Jan-van-Genten ter wereld met maar liefst 150.000 vogels! Deze gebieden zijn een walhalla voor vogelliefhebbers en natuurfotografen. De enorme broedkolonies op de Farne eilanden zijn gedeeltelijk toegankelijk en bestaan uit tienduizenden vogels. Bass Rock is een 107m steil uit zee oprijzend eiland met de grootste Jan-van-Genten kolonie ter wereld (150.000 vogels!), op één rots. Het vertegenwoordigt 10% van de totale wereldpopulatie. Op de eilanden 'Inner Farne' en 'Staple Island' zijn de routes aangegeven met blauw touw. Veelal zijn de vogels op slechts enkele meters van het pad te bewonderen! Zo zie je onder andere de Papegaaiduikers broeden in hun holletjes langs de route.

Wandelen en vogels spotten op Handa eiland is een feest. Alleen omringd door de geluiden van de vogels en de zee. Handa eiland ligt aan de westkust van Sutherland en is vooral bekend om zijn enorme kolonies zeevogels. Er ligt een prachtig wandelpad het hele eiland rond van ca. 6 km. Het landschap is wisselend. De kliffen zijn hoog en steil en is het broedgebied voor de duizenden zeekoeten, alken en drieteen meeuwen. 


Bekijk ook eens ook mijn blog over deze fotoreis:

...

Scottish Highlands april 2015 - Welkom op mijn blog

Voor 10-dagen op fotoreis naar het prachtige Schotland geweest. We zijn geland in Edinburgh en van daaruit met de auto doorgereden naar Cairngorms National Park en in de buurt van kingussi prachtige fotolocaties bezocht. Na een dag of 4 zijn we

You must login to post a comment.
Log in with ( Sign Up ? )
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Fotohut Feldberg, Oost Duitsland
Bali mooiste eiland van Azië

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://robkivit-natuurfotografie.nl/

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Copyright @ 2013-2021 robkivit-natuurfotografie.nl. All rights reserved.

We have 85 guests and no members online