Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +

Impressie fotoreis India: Delhi-Agra-Bharatpur-Ranthambore-Jaipur-Sariska

87C67170-E94A-40F0-BBBE-AF660C898017-2

Nog een paar maanden en dan op fotoreis naar India! Om niet helemaal onbekend aan te komen heb ik wat info verzameld over de plaatsen die wij gaan bezoeken tijdens de fototrip. India was niet echt het land wat bij mij hoog op het wenslijstje stond genoteerd. Echter, nadat ik mij wat meer in het land had verdiept begon ik eigenlijk India steeds aantrekkelijker te vinden en zo heeft het dus gebeuren dat de reis inmiddels geboekt is, hoe kan gek kan het gaan!

by Rob Kivit

Op zoek naar tijgers, luipaarden,
bijzondere vogels en nog veel meer


Niet geheel onbekend zul je daar wel goed moeten opletten met wat je eet en drinkt. Ook is het geheel niet onverstandig om ruim voorafgaand aan de reis alvast de nodige vaccinaties te halen, mocht je die nodig hebben. In mijn geval werden deze kosten volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Goed om te weten dat in Noord India malaria pillen niet nodig zijn. Het komt daar wel voor maar het risico dat je het oploopt is klein. Dan schijnt daar ook nog sporadisch de Dengue mug voor te komen maar gezien het kleine risico dat je daar iets van oploopt volstaat het gebruik van een goede DEET (volgens de GGD). Laten we hopen dat het inderdaad allemaal meevalt.

Het enige waar je je niet helemaal tegen kan wapenen is de diarree want dat kruipt werkelijk waar het niet gaan kan. Het schijnt dat 80% van de bezoekers daar last van hebben. Een kleine pleister op deze toch wel grote wond is het gebruik van loperamide, een middel zoals Imodium wat je evenals de DEET bij elke drogist of apotheek op de hoek kunt kopen (foto GGD advies India).

Om de risico's nog meer te beperken hebben wij voor onze fotoreis alleen goede hotels geboekt maar ook dan is het nog goed opletten met wat je eet en drinkt. En ja, ik zie de fototrip na al deze maatregelen nog steeds zitten en heb er nog steeds enorme zin in maar ja het zijn wel dingetjes waar je helaas rekening mee moet houden. Geheel voorkomen lukt toch niet maar je kunt wel de risico's enigszins verkleinen. Om India te kunnen bezoeken heb je ook nog een visum (e-visa) nodig. Het beste is dat via de officiële website te regelen.

We vertrekken vanuit Amsterdam Schiphol naar New Delhi en vervolgens naar Agra, Bharatpur, Ranthambore, Jaipur en Sariska voor een 11-daagse fototrip. Hoofddoel is uiteraard het spotten van tijgers maar daarnaast zullen we ongetwijfeld ook nog andere dieren en vogels zien. Aansluitend zullen we ook nog wat cultuur gaan snuiven zoals het fotograferen van de Taj Mahal in Agra en de City palace, Jantar Mantar, Hawa Mahal en Amber fortin in Jaipur. In Bharatpur zullen we vogels gaan spotten. Er schijnen daar zo'n 230 verschillende soorten vogels te zitten.

In Ranthambore National Park begint het feest pas echt want dan gaan we op zoek naar tijgers maar ook is er kans op het spotten van luipaarden en krokodillen. In Sariska National park - een bekend tijgerreservaat - zullen we (Bengaalse) tijgers gaan spotten. Daarnaast zijn er tal van andere dieren te spotten zoals de Indian leopard, jungle cat, caracal, striped hyena, Indian jackal, chital, sambhar, nilgai, chinkara, four-horned antelope, wild boar, hare, hanuman langur en rhesus monkeys. Het belooft dus een mooie fototrip te worden.

Onderstaand heb ik over alle plaatsen die wij op onze route gaan bezoeken wat informatie opgezocht zodat het een beetje een idee geeft wat wij allemaal gaan zien.

Day 01: Delhi-Agra 

Vanaf Delhi AirPort nemen we een taxi naar ons eerste hotel een klein half uur verderop. De volgende dag worden we opgepikt en rijden voor een kleine  3 uur durende reis door naar Agra. In de avond brengen we een bezoek aan de Taj Mahal

De Taj Mahal is een mausoleum in de Noord-Indiase stad Agra. In de 17e eeuw gaf de Indiase grootmogol Sjah Jahan opdracht tot de bouw van het grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed was gestorven na de bevalling van haar 14e kind (1631). Hij beloofde haar dat hij nooit meer een kind zou verwekken bij een vrouw en dat hij voor haar het mooiste gebouw ter wereld zou laten bouwen. Het wereldberoemde mausoleum is namelijk in naam van de liefde gebouwd en nog steeds staat het symbool voor de liefde voor een vrouw. 

Het prachtig witte gebouw in Agra werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd voor Mumtaz Mahal. Zij was de lievelingsvrouw van de vijfde islamitische Mogol keizer Sjah Jahan. Tijdens de bevalling van hun veertiende kind stierf Mumtaz Mahal en haar man bleef alleen en diepbedroefd achter. Na zijn eigen dood is ook het lichaam van Sjah Jahan er in bijgezet. 

Zes maanden na de dood van zijn geliefde begon Sjah Jahan aan de bouw van de Taj Mahal. Het moest het mooiste mausoleum ter wereld worden. De Taj Mahal is een van de meest verfijnde en bijzondere bouwwerken op aarde. Met de hulp van architecten en kunstenaars uit Azië en het Midden-Oosten werd het mausoleum in 22 jaar tijd gebouwd.

De Taj Mahal is gebouwd in de mogulstijl, een mengvorm van islamitische en hindoe architectuur. Het witmarmeren, sprookjesachtige gebouw is 58 meter hoog, 56 meter breed en versierd met ingelegde stenen. Het is volkomen symmetrisch, een effect dat visueel wordt versterkt doordat er een uitgestrekte tuin met een langgerekte waterpartij voor ligt. Kenmerkend zijn de grote, uivormige koepels, de waterpartijen, een grote tuin, een sokkel en minaretten (hoge torens). Een sokkel is een voetstuk of onderstuk waar de Taj Mahal op is gebouwd. Hierdoor kunnen mensen het gebouw beter zien, omdat het dus op een verhoging staat. Daarnaast is het gebouw voor het grootste gedeelte symmetrisch. De linkerkant is bijna exact hetzelfde als de rechterkant. Iets anders dat bijzonder is, zijn de kleuren die de Taj Mahal aan kan nemen. In de ochtend lijkt de Taj Mahal namelijk roze door de zon die opkomt, overdag heeft het een witte kleur door het felle zonlicht en 's nachts lijkt de Taj Mahal van goud door het maanlicht.

Het mausoleum wordt geroemd om de volmaakt uitgevoerde symmetrie, de verfijnde decoraties in de vorm van kalligrafieën uit de Koran, de marmeren reliëfs en het ingelegde steenwerk en niet op de laatste plaats vanwege het subtiele lichtspel, dat het gebouw steeds een ander aanzien geeft.

Links:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Taj_Mahal


Day 02-03: Agra-Bharatpur 

Vandaag rijden we door naar Bharatpur Sanctuary, een waar vogelparadijs met meer dan 230 verschillende vogelsoorten. Onderweg brengen we ook nog een bezoek aan Fatehpur sikiri om wat cultuur te snuiven. Volgens de statistieken schijnt de maand april geen top maand te zijn om vogels te kijken dus we gaan het meemaken wat we dan wel te zien krijgen. 

Bharatpur (oftewel Keoladeo) is India's meest bekende vogelreservaat en een waar eldorado voor vogelliefhebbers. Het slechts 29 km2 grote Bharatpur Bird Sanctuary, ook wel Keoladeo Ghana National Park genoemd, is één van de meest bijzondere vogelreservaten van India zo niet van de wereld.

Het slechts 29 km2 grote park bestaat voornamelijk uit wetlands met dijkjes, kanaaltjes, dammetjes en meertjes die indertijd door de Maharadja van Bharatpur zijn aangelegd om zijn jachtgebied het hele jaar door van water te kunnen voorzien.

Verder zijn er graslanden, struikgewassen en wat boslanden. De meertjes en riviertjes in Bharatpur worden gevoed door het Ghana kanaal, dat dwars door het park loopt. Deze voedselrijke habitat werkt als een magneet op vogels die hier dan ook in grote aantallen aanwezig zijn om te foerageren. Er leven meer dan 375 verschillende vogelsoorten waaronder kraanvogels, reigers, flamingo's, pelikanen en ooievaars. Maar liefst 17 verschillende reigersoorten broeden in het park.

In de bomen langs de paadjes leven zwartkapiora's, geelpootpapegaaiduiven, kleine rupsklauwieren, Indiase paradijsmonarchen, witbuikdrongo's, kopersmids en grijze prinia's. De struiken daaronder zijn het territorium van blauwborstjes, dama-lijsters en roodkeelnachtegalen. Op en rond het water zijn enorme hoeveelheden Indische nimmerzatten (juli tot oktober), witte ibissen, lepelaars, coromandel eenden, slangehalsvogels, jacana's en aalscholvers te zien.

Het park is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver. Andere dieren die in het nationaal park voorkomen zijn pythons, grote klepweekschildpadden, nijlgaus en de grote populatie jakhalzen.

De belangrijkste bezienswaardigheid zijn echter de Siberische saruskraanvogels die elk jaar naar het park komen om te overwinteren. Deze vogels worden wel 2 meter hoog en hebben een stand wijdte van 2,5 meter. Daarnaast komen er wel meer dan 30 roofvogelsoorten voor in het park zoals de slangenarend, keizerarend, steppearenden, bastaardarenden, bruine kiekendieven, visarenden, slechtvalken, grote rivierarenden, Indische slangenarenden, uilen en Brahmaanse wouwen. Naast de grote verscheidenheid aan vogels komen er ook interessante zoogdieren voor in het Keoladeo park.

Andere diersoorten hier zijn pythons, klepweekschildpadden, nijlgau's en de grote groep jakhalzen. Bharatpur vogel reservaat is een van de beste plekken in India om wel 5 meter lange rotspythons te zien die hier vaak voor hun holen liggen te zonnen. Andere diersoorten die in het park leven zijn herten, otters, viskatten, slangen en hagedissen. In het hele nationale park kun je vrij rondwandelen.

Safari's worden hier doorgaans uitgevoerd per riksja om de fauna niet te verstoren. De beste tijd om vogels te spotten is de vroege ochtend of de late namiddag. De beste manier is wellicht met de fietsriksja, omdat de rickshaw- wallahs tot vogelexperts zijn opgeleid door het park management. Keoladeo NP is het hele jaar open, maar de beste tijd voor een bezoek is van augustus tot november voor lokale, en november tot maart voor migrerende vogels.

Day 04-07: Bharatpur-Ranthambore

Deze dagen brengen we door in Ranthambore National Park voor het spotten van tijgers, het hoofddoel van deze trip. Naast het spotten van tijgers is er ook kans op het zien luipaarden, krokodillen en meer. We gaan het allemaal meemaken.

Het slechts 280 km² grote Ranthambore National Park is misschien wel het meest bekende tijgerpark van India. Het relatief kleine park ligt in de Aravalli en Vindhya heuvels op een uur of 5 rijden ten zuiden van New Delhi. Het is een landschappelijk zeer fraai park dat bestaat uit steile rotsen, een netwerk van meren en rivieren, graslanden, en gemengde droge boslanden. In het noorden en het zuiden wordt het Ranthambore National Park begrensd door de Banas en de Chambal rivier. Het meest bijzondere aan het park zijn de wilde tijgers. 

In Ranthambore National Park leven naar schatting 66 tijgers. De prachtig oranje zwarte getekende dieren zijn vooral actief bij het ochtendgloren en bij de schemering. De meeste kans om tijgers in Ranthambore National Park te zien zijn bij de verschillende meren in het centrale deel van het park waar sambar herten en andere prooidieren hun dorst komen lessen. In de randgebieden, buiten het territorium van de meeste tijgers, is er juist een grotere kans om luipaarden te zien. Deze dieren zijn overdag wel minder actief en worden daarom ook minder vaak gezien. De bekende plekken om de dieren te zien zijn de drie meren Padam Talab, Malik Talab en Raj Bagh Talab. Bij het Ranthambore Fort en de overige ruïnes in het park zijn ook regelmatig tijgers te zien. De beste tijd om tijgers in Ranthambore te zien is de periode van oktober t/m april. 

Bij de meren zie je ook vaak gazelles en krokodillen. Andere diersoorten, zoals hyena's, wolven, jakhalzen, caracals, junglekatten, sambarhert, het axishert, luipaard, lippenbeer en de nijlgau komen ook veelvuldig voor in Ranthambore al zijn ze niet altijd even makkelijk te spotten. Vooral de verschillende hertensoorten zijn het best te bewonderen bij de meren. Overal in het park komen gevlekte herten, sambarherten, nijlgaus en wilde zwijnen voor. Vooral rond de meren zijn vaak grote kuddes herten te zien. In de meren leven ruim 3 meter lange moeraskrokodillen. 

 Met 272 waargenomen vogelsoorten is Ranthambore National Park een uitstekende plek voor vogelaars. Je kunt er standvogels, migrerende eendensoorten en diverse soorten roofvogels spotten. Specialiteiten van het park zijn de jungledwergpatrijs, de jufferkraanvogel (november tot maart), de grote griel, de Indische malkoha, de zwartkapiora en de brook-fitis (november tot maart). Verder leven er verschillende soorten ijsvogels, neushoornvogels, zwaluwen, vliegenvangers en uilen.

Zoals de meeste nationale parken zijn er speciale openingstijden waarop het Ranthambore National park bezocht kan worden. Zo is het park 's morgens en 's middags te bezichtigen. 


Day 08: Ranthambore - Jaipur

Deze dag gaan we op city tour voor het bezoeken van City palace, Jantar Mantar, Hawa Mahal and Amber fort.

 City Palace
In het centrum van Jaipur's Old City vind je het City Palace. In dit complex van tuinen, binnenplaatsen en gebouwen woont tot op de dag van de vandaag de maharaja (heerser) van Jaipur. Het City Palace ligt dicht bij de Hawa Mahal en het paleis heeft opvallende poorten, mooie binnenplaatsjes en tuinen.


Jantar Mantar
Ben je erg geïnteresseerd in de sterrenkunde en wil je hier in India eens nader kennis mee maken? Dan kun je in Jaipur een bezoek brengen aan Jantar Mantar. Dit is het allergrootste astronomische observatorium dat op de hele wereld te vinden is. Je kunt het Jantar Mantar direct tegenover City Palace vinden. In totaal bestaat het uit achttien instrumenten.  


Hawa Mahal
Het windpaleis, de Hawa Mahal ligt in de oude stad van Jaipur. Het werd speciaal gebouwd voor de vrouwen van Maharaja Dawaj Pratap Singh. Vanuit de ramen van de Hawa Mahal konden zij het straatleven en de jaarlijkse parade meekrijgen. De gevel van het Hawal Mahal paleis, ook wel het Windpaleis genoemd heeft vijf verdiepingen en 953 ramen. Doordat de wind door het paleis heen blaast, wordt het het windpaleis genoemd. Je kunt het zien als een bouwwerk met vijf verdiepingen, met een enorme gevel waarin bijna duizend ramen, nissen en balkons in te vinden zijn. De grote hoeveelheid ruiten in het paleis is eenvoudig te verklaren. De vrouwen wilden in het verleden ook naar de parade kijken, maar zij mochten zich niet op straat vertonen. Speciaal voor hen werd dit gebouw opgetrokken, zodat zij van achter de ramen de parade konden bekijken. Achter de ramen is dan ook niet anders dan een brede hal te vinden. 


Amber fort
Het indrukwekkende Amber fort ligt net buiten Jaipur. Het fort werd in 1592 gebouwd en diende als verblijfplaats van de heersers van Amjer. Niet alleen is het uitzicht vanaf het fort prachtig, ook de binnenkant is heel mooi, zeker het 'spiegelpaleis'. Uniek aan het fort is dat het is gebouwd in de vorm van een groot doolhof. Dit heeft de koning zeer bewust zo laten bouwen, omdat hij meerdere vrouwen wilde hebben zonder dat ze van elkaars bestaan in het fort afwisten. Het fort Ajmer (ook wel Amber genaamd) werd gebouwd in 1592 en is grotendeels gebouwd met rode zandsteen, wat de karakteristieke kleur meegeeft.  

Day 09-11: Jaipur - Sariska

Vanuit Jaipur vetrekken we voor een aantal dagen naar Sariska, een ander tijgerreservaat. Onderweg doen we ook nog een safaritocht in Jhalana voor het spotten luipaarden, antilopen en meer.

Jhalana Safari Park bevat meer dan 30 luipaarden, antilopen, wilde zwijnen en apen naast een verscheidenheid aan vogels. De reis door het park duurt 3 uur en vindt plaats in de ochtend (6 tot 9) en 's avonds (3 tot 6).  


Sariska National park ligt slechts 200 km van Delhi en 107 km van Jaipur. Het heeft een oppervlakte van 800 vierkante kilometer in totaal, met een kerngebied van ongeveer 500 vierkante kilometer. Het landschap van Sariska bestaat uit de heuvels en smalle valleien van de Aravali-heuvelrug. Sariska was ooit het Koninklijke jachtgebied van de heersers van Alwar. In 1979 werd dit gebied beschermd en uitgeroepen tot reservaat, om zo het leefgebied van de tijgers te beschermen. In dit gebied leven ook luipaarden en wilde jungle katten. 

Reisinformatie

Impressie wildlife in India

Er zijn 13 landen waar tijgers voorkomen, maar nergens maak je zoveel kans als in India. Dit land staat bekend als het land van de tijger. De grootste aantallen tijgers leven in de door reizigers drukst bezochte delen van de natuurparken. De deelstaat Madhya Pradesh heeft de grootste tijgerpopulatie van India.

Er leven zeer veel vogels in India, naar schatting ruim 1.300 soorten, waarmee het een van de mooiste landen in Azië voor een vogelreis is. De meeste vogelgebieden liggen verspreid over het noorden en het waterrijke zuiden van India.

Een ander mooi gebied om vogels in India te zien is het Keoladeo National Park bij Bharatpur. Het is beroemd om de enorme kolonies van de Indische nimmerzat, Indische gaper, Indische slangenhalsvogel, Indische aalscholver en Javaanse dwergaalscholver.

Lees meer
Indian e-Visa - Officiele website aanvragen e-Visa

Authorized Portal for Visa Application to India

All foreign nationals entering India are required to possess a valid international travel document in the form of a national passport with a valid visa from an Indian Mission/Post or eVisa (Limited Categories) from Bureau of Immigration,

Lees meer
Write comments...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Location (Map)

Boshut Lichtenberg
Roofvogels in Oosterhout (Vogelhuis Oosterhout)

Related Posts