Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +

Fototrip Spanje juni-2023 (1-3)

B877B8C3-922C-408F-B64E-32357E5A9887

Deze keer niet naar Extremadura geweest maar naar verschillende locaties in de buurt van Lleida, een stadje ten westen van Catalonië op ongeveer 1,5 uur rijden van het vliegveld van Barcelona. Hoofddoel van deze fototrip was toch wel de Lammergier. Het totale programma bestond uit diversehutbezoeken verdeeld over een week met dagelijks in de ochtend en middag een hutsessie waarbij we 3 accomodaties aandeden. en pittig weekje was het wel met vooral vroeg opstaan, niet echt mijn favoriete bezigheid maar was wel zonder meer de moeite waard.

by Rob Kivit
Deze keer niet naar Extremadura geweest maar naar verschillende locaties in de buurt van Lleida, een stadje ten westen van Catalonië op ongeveer 1,5 uur rijden van het vliegveld van Barcelona. In tegenstelling tot vorig jaar deze keer niet de fout gemaakt om alle kabels en opladers in mijn koffer te stoppen in plaats van bij mijn handbagage. Gelukkig ging de koffer nu wel mee naar Spanje. De gehele reis verliep voorspoedig. Op het vliegveld van Barcelona aangekomen snel de huurauto opgehaald en op weggegaan naar de eerste accomodatie in Montseny met aansluitend rond een uur of 8 een hutsessie met Genetkatten.

Hoofddoel van deze fototrip was toch wel de Lammergier. Deze vogel met een witte kop en borst met een spanwijdte van meer dan 2,5 meter en een gewicht van meer dan 5 kilo maakt deze vogel tot een imposante verschijning. Het menu bestaat grotendeels uit het eten van botten van kadavers waarbij te grote botten worden meegenomen in de lucht om deze vervolgens kapot te laten vallen op de grond. Om deze vogel goed te kunnen fotograferen hebben we speciaal hierover een fotohut geboekt.

Het totale programma bestond uit diversehutbezoeken verdeeld over een week met dagelijks in de ochtend en middag een hutsessie waarbij we 3 accomodaties aandeden. Vanuit de accommodaties was het veelal een kwartier tot een half uur rijden naar de meetingpoints waar we door de gids werden opgewacht om vervolgens verder te worden getransporteerd naar de hutten zelf. Een pittig weekje was het wel met vooral vroeg opstaan, niet echt mijn favoriete bezigheid maar was wel zonder meer de moeite waard. Zeker met de hoge temperaturen daar in Spanje heb je 's ochtends en in de late namiddag/avond de meeste kans op het zien van (actieve) vogels en met het mooie ochtend/avondlicht erbij kun je mooie plaatjes maken.

This image for Image Layouts addon
This image for Image Layouts addon

Blogs
FOTOHUTBEZOEKEN

Voor deze fototrip hadden we verschillende hutten geboekt. Wel 11 in totaal! Een hut in de ochtend en een hut einde van de middag voor het fotograferen van de Monniksgier, Vale Gier, Black kite, Red kite, Bea eater, Kleine Torenvalk, Harrier, Litte owl, Hopoe, Klapekster, Sandgrouse, Lammergeier, Roller, Egyptian Vulture, Genet, Tawnly owl, Crossbill, Kingfisher en nog meer wat voor de lens zou verschijnen.
Toon alle bezochte hutten

Genet hide

Vanuit de mooie accommodatie in het bergachtige Montseny was het een half uurtje rijden naar het eerste meetingpoint voor de Genet hide. Vanaf hier werden we door de gids weggebracht naar de hut. De weg naar de hut was over een smal bergpaadje dwars door dichte begroeiing. De hut was groot genoeg voor 2 personen en er waren 2 grondstatieven beschikbaar waarop je je schommelkop kon vastdraaien. Een tripod was hier dus niet nodig. 

De setting is standaard matig verlicht waarbij het ook mogelijk is om de verlichting vanuit de hut handmatig te bedienen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van flitsers door simpelweg een zendertje in je flitsschoen bovenop je camera te schuiven. Het heeft de hutbeheerder een jaar gekost om de Genets te laten wennen aan het flitslicht. Resultaat is dat je mooie foto’s van de Genets kon maken. 

Eenmaal in de hut duurde het niet lang voordat de eerste Genetkat zich liet zien. Mooie slanke kat met een lange staart met een geel tot grijs gekleurde vacht met donkerbruine tot zwarte stippen op het lijf. Totaal hebben we 4-5 Genetkatten kunnen fotograferen. Met de juiste belichting hebben we mooie foto’s kunnen maken van deze mooie dieren.

Image
Image
Image
Image

Kingfisher Hide

Vanaf de accommodatie in Montseny was het een half uurtje rijden naar het volgende meetingpoint vanwaar we verder werden gebracht naar de Kingfisher hide voor het fotograferen van de IJsvogel. De hut was krap en net genoeg voor 2-personen. De grondstatieven waren aanwezig in de hut dus een tripod was gelukkig niet nodig.Voor de hut was een klein vijvertje met daarachter een open bos met waarschijnlijk een stuk water maar dat was moeilijk te zien. In het vijvertje bevond zich een ringslang die zich tegoed deed aan een visje. Grappig om te zien dat het visje in zijn bek een veelvoud groter was dan de ringslang zelf maar daar had de ringslang blijkbaar geen problemen mee. 

De IJsvogel heeft meerdere keren zitten te jagen op visjes in het vijvertje. Helaas niet gelukt om een duikvlucht foto te maken maar wel mooie portretjes kunnen schieten van deze leuke vogeltjes. Het licht was deze keer niet zo mooi als de dag ervoor wat het maken van vluchtfoto’s nagenoeg onmogelijk maakte. Daarnaast liet ook de distelvink zich nog zien als ook de wielewaal waar ik helaas geen foto van heb kunnen maken. Een mooie ochtend om de dag mee te beginnen.

Tawny Owl hide

Rond een uur of 8 ‘s avonds naar het meetingpoint gereden voor de Tawny owl hide voor het fotograferen van de bosuil. Het fotograferen van de bosuil gebeurde allemaal op basis van flitsers of invulflitsers. Met een zender op de camera gingen de flitsers af. Ook hier heeft de hutbeheerder er ruim een jaar over gedaan om de bosuil te laten wennen aan het flitslicht. De setting was zonder meer professioneel ingericht en was daarom bijzonder nieuwsgierig naar het resultaat.

Eenmaal in de hut en de spullen geïnstalleerd kon het wachten beginnen. Rond een uur of 10 kwam de bosuil dan eindelijk een kijkje nemen. Het enige wat ik daarna nog hoorde wat het geratel van de camera’s. Het leek wel oorlog in de hut, prachtig! ???? Helaas bleek een groot deel van de foto’s mislukt omdat de flitsers de snelheid van de camera’s niet aankonden. Snel de snelheid een tandje lager ingesteld en hopen op een herkansing. Gelukkig kwam die weer langs en opnieuw was het oorlog in de tent???? Maar nu waren de foto’s wel een stuk beter. De vleugels tijdens het landen waren nu wel mooi verlicht en met de donkere achtergrond zaten er wel een paar mooie foto’s tussen. De uil is daarna nog een keer langsgekomen maar daarna vond die het wel welletjes en liet ons met een volle kaart achter. Ik had nog nooit op een dergelijke manier met flitsers een uil gefotografeerd maar het was erg leuk om dat een keer te doen.

Image
Image
Image
Image

Hide Drinking pool Claret

Vandaag naar de drinking pool geweest voor het hopelijk fotograferen van allerlei soorten vogels. Het was ruim 30 graden, kun je dus nagaan hoe heet het in de hut was. Maar ja, je moet wat overhebben voor je hobby! De hutten waren simpel maar voldoende. Wat meer of grotere ventilatiegaten zou wel erg prettig zijn geweest met dat warme weer.

De drinking pool was niet echt wat ik mij ervan had voorgesteld. Een bak water met wat stenen, 2 takken en een grote rots vormden het decor van de setting voor de hut. Een schril contrast met hoe de hutten hier in eigen land zijn gebouwd en ingericht.  Maar goed dat mocht de pret niet drukken. Het aantal soorten viel een beetje tegen maar toch nog leuke foto’s kunnen schieten van de nachtegaal, Europese kanarie, appelvink, roodkopklauwier, groenling, rotsmus en spotvogel


Hutinformatie

Photo Logistics - Wildlife Photohides in Spain

Find the hides you want at the best time

A wide service range bringing you closer to the fauna in Southern Europe

Photo Logistics is a Travel Agency focused in wildlife photography and manage 80 photohides in Spain.


Lees meer
Impressie fotoreis Catalonië, Noord Spanje

De Pyreneeën, in het noordoosten van Spanje, geven de reiziger enorme mogelijkheden voor vogelobservatie. De topografie van de streek maakt dat veel vogelsoorten hier inheems zijn en deze vogels komen allen hier in de Pyreneeën voor. De vale gier is hier alom aanwezig in de Centraal Spaanse Pyreneeën. Ook aanwezig in de Pyreneeën, maar veel minder voorkomend, is de lammergier. Hij dankt zijn naam aan een ver verleden toen men dacht dat de vogel op lammeren en zelfs kleine kindjes joeg. Daarom is het dier nu bijna uitgestorven, lange tijd werd er jacht op gemaakt. Echter, de lammergier blijkt geen levende organismen te eten, maar botten van kadavers.

Lees meer
Write comments...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Location (Map)

Zandhoender (Sandgrouse)
Klapekster (Great gray shrike)

Related Posts