Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +

Fototrip Engeland, Schotland en Wales

rlk_IMG_0091-Schotland2019-

"Heb je zin in een fototrip naar Schotland voor 3-4 dagen met de auto" wordt je gevraagd door mijn fotomaat, "we gaan daar vanuit hutten de visarend, avondsessies van vossen, bosuil en boom marter en rode wouwen fotograferen en het is maar om en nabij 2500 km rijden, een eitje dus"? Haha, ik heb er even over moeten nadenken maar ben uiteindelijk toch overstag gegaan want het is nogal een afstand maar ben je een beetje avontuurlijk ingesteld en wil je mooie foto's maken dan moet je toch een beetje pijn lijden (vrij vertaalt: weinig slapen maar wel veel fotograferen)? Enfin, je hoeft geen Einstein te heten als ik vertel dat wij helemaal gebroken aankwamen en iets minder gebroken weer thuis kwamen maarrr wel met volle geheugenkaartjes, bijna lege batterijen en leuke (actie) foto's! Kan altijd beter uiteraard maar toch redelijk tevreden. Wel weer een avontuur rijker en zeker voor herhaling vatbaar?


by Rob Kivit

Hutfotografie visarend, vos, bosuil,
boom marter en rode wouw

We zijn rond 18:30 vertrokken uit Vlaardingen om vervolgens door te rijden naar België, Frankrijk (Calais) en via de Eurotunnel (Folkstone) naar onze 1ste hutsessie in Engeland (Oakham) waar wij om 4am werden verwacht voor het fotograferen van visarenden (Osprey). Meer dood dan levend aangekomen op de bestemming, snel cameraspullen uitgeladen (nou ja snel, was meer een full HD slowmotion filmpje??), camera's geïnstalleerd in de hut en het feest kon beginnen! Niet lang daarna lande de eerste visarend al in een boom om even later scherend over het water afgesloten met een ferme plons (bommetje) een flinke vis te pakken te nemen en hiermee krijsend vandoor te gaan. Hoe gaaf was dit om te zien en dan de snelheid waarmee dat gepaard gaat, ongelofelijk! Zo snel dat je moet uitkijken dat je geen beeld mist van deze jagende visarend. Ik heb daar overwegend gefotografeerd met een 100-400mm omdat een groter bereik voor dit soort grote vogel gewoonweg niet nodig was, althans  dat werd aanbevolen door de hut verhuurder?Na ternauwernood een slaapaanval te hebben overleefd, rustig gewacht op een eventuele volgende duik van de visarend. En inderdaad, niet veel later opnieuw een duik en een ferme plons in het water met opnieuw een vis in zijn klauwen. En wat baalde ik dat ik nu mijn 300-800 niet hebt gebruikt want de vogel lande helemaal achterin de vijver, helaas te ver weg voor een beeldvullende foto maar goed, ik had in ieder geval gelukkig een aantal scherpe foto's. Tussentijds was een paartje ijsvogels vrij prominent aanwezig en hadden het blijkbaar zo naar hun zin dat gezamenlijk werd besloten tot het uitvoeren van een paringsdans. Was erg leuk om te zien en mooi om vast te leggen? Voor de rest van de ochtend gebeurde er weinig, wel werd helaas een visarend verjaagd door een Rode Wouw waardoor een derde spektakel ontbrak. Tijd om in te pakken en door te rijden naar onze eerste slaapplaats in Schotland en deze keer gelukkig niet in de auto? 

Op onze overnachting aangekomen even bijgekomen van de reis en de laatste fotosessie want 's avonds om 19:00 stond alweer de volgende hutsessie van vossen en de bosuil te wachten. Voor mij de eerste keer dat ik in het donker ging fotograferen maar wat was dat een belevenis om de bosuil en de vos te fotograferen op een verlichte setting, echt cool! Na een aantal uren geluidloos te hebben gewacht liet eerst de bosuil zich zien en niet veel later de vos hierbij prachtig verlicht door de setting. Vooral de bosuil was mooi om vast te leggen. De foto's van de vos waren redelijk maar eigenlijk had de sluitertijd van 1/250 iets omhoog gemoeten omdat de vos toch wat meer beweeglijker was dan ik in eerste instantie had gedacht maar ja de afweging tussen sluitertijd en iso blijft altijd een keuze. Toch leuke foto's kunnen maken!  

Na eindelijk van een goede nachtrust te hebben genoten stond alweer om 15:00 de volgende hutsessie te wachten van het fotograferen van de boom marter. Wil je deze marter zien dan is stilte een absolute must en ja dat was best wel lastig met een vierde naast je zittende continue knabbelde en eetlustige onbekende persoon die het ook nog eens nodig vond om regelmatig met zijn telefoon en lantaarntje te spelen en achteraf verbaasd was dat de marter zich maar 1x liet zien en waarschijnlijk uit pure wanhoop zijn beklag over ons notabene heeft gedaan bij de hutverhuurder in de ijdele hoop op een gratis herkansing. Wat een loser was dat maar goed het kon de pret bij ons niet echt drukken. We hebben de boom marter in de late namiddag eenmaal mogen zien en kunnen fotograferen. Voor mij een openbaring want had nog nooit een marter gezien, laat staan gefotografeerd. Wat een prachtig beestje is dat toch ! Jammer dat de marter zich niet 's avonds liet anders hadden we er net als de vos en bosuil mooie avond foto's van kunnen maken. Helaas maar toch nog leuke foto's kunnen maken. Minpunt was toch wel de hut voorzover je het een hut maar eerder een bouwval kunt noemen. Een 8-9 uur durende geluidloze zit op een paar planken er zonder hernia en rugklachten vanaf te brengen is al een prestatie op zich. Als je deze hut vergelijkt met de hutten zoals wij deze in Nederland gewend zijn dan kan deze verhuurder hier nog veel van leren.

De laatste dag was alweer aangebroken en met de auto naar Wales gereden voor het fotograferen van tientallen Rode Wouwen ? Wat was dat een gaaf schouwspel om te zien en zijn die Rode Wouwen toch sierlijk maar vooral heel snel. Je had gewoon moeite om op een Rode Wouw scherp te stellen. Maar oefening baart kunst en uiteindelijk toch hele leuke foto's kunnen nemen van deze prachtige vogels. Helaas kwam ook hier een eind aan en was het tijd om huiswaarts te keren. Het was weer een prachtige fototrip geweest en zeker voor herhaling vatbaar. De eerstvolgende fototrip staat alweer gepland voor begin mei volgend jaar in het prachtige Extremadura!

Onderstaand een samenvatting van het aantal foto's welke ik heb kunnen maken tijdens deze geweldige fototrip. 

Hutinformatie

Horn Mill Osprey Hide

Horn Mill Trout Farm has been a favourite fishing ground for the Rutland Ospreys for the last 15 years and, due to its close proximity to Rutland Water, can be visited by several birds every day from late March until late August.

The abundant supply of fresh trout at exactly the right size for a fishing Osprey meant that they started to have a significant impact on our business, and by 2013 we were losing up to 1000 fish a year, so we took the decision to net all of the farm in to prevent these losses and protect our fish stocks. After speaking to Tim Mackrill, Team Leader for the Rutland Osprey Project, we decided to take a very different approach from normal and leave our largest pond open for the birds to fish.

Lees meer
Red Kite Feeding Centre – Gigrin Farm

The Red Kite Centre is located in the most beautiful countryside, in the heart of Mid Wales, overlooking both the Wye and Elan Valleys, and just half a mile from the market town of Rhayader. We have general hides for you to watch from, as well as specialist photographic hides, all of which are just a few metres away from where the Red Kites are fed.

While the normal kite feeding hides are more than adequate for photography for those with compact SLRS and pocket cameras, we have built specialist photographic hides for photographers with lenses of 300mm and upwards.

Lees meer
Pine Marten Hide

Scottish Photography Hides, run by Alan McFadyen, is the UK’s leading nature photography hides provider. Used by professionals and hobbyists alike, The hides have been featured on BBC, ITV, national papers provided many award winning images and the face of Canon’s 1DX mkii campaign.

Located on Scotland’s South West Coast near Kirkcudbright, over the past four years we’ve worked tirelessly to develop a unique opportunity to photography the elusive Pine Marten.

The hide is on the edge of a pine forest with years of conservation work taken place by our team to establish a breeding population in the region.

Lees meer
Adder Workshop

Scottish Photography Hides, run by Alan McFadyen, is the UK’s leading nature photography hides provider. Used by professionals and hobbyists alike, The hides have been featured on BBC, ITV, national papers provided many award winning images and the face of Canon’s 1DX mkii campaign.

Located in the beautiful landscapes of South West Scotland, all our photography hides are set amidst stunning scenery and thriving habitats.

This Adder photography workshop is an add-on only to one of our other hides, as this last for just around 30-45minutes. 

Adders are very shy reptiles but can be spotted basking in the sunshine in woodland glades and on heathlands. However, getting close and clean images is almost impossible. 

Lees meer
Write comments...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Location (Map)

Fotohut Glenn Vermeersch Hut 1 (GV1)
Rode Wouw (Red kite)

Related Posts