De 101 mooiste vogelkijkgebieden
ANWB Vogelgids van Europa
Lonely Planet Scotland - 8th edition
Zakgids Vogels van Nederland en België
Vogels kijken in de Extremadura
Birds of Northern India

Uitgelicht

03 July 2019
"Heb je zin in een fototrip naar Schotland voor 3-4 dagen met de auto" wordt je gevraagd door mijn fotomaat, "we gaan daar vanuit hutten de visarend, avondsessies van vossen, bosuil en boom marter...
29 April 2019
Afgelopen week teruggekomen van een geweldige fototrip naar India. Een belevenis en avontuur op zich, het land heeft een prachtige natuur met een grote diversiteit aan vogelsoorten en wilde dieren...

Rob Kivit

Vogels en landschappen Schotland

Vogels en landschappen Schotland

Het vasteland van Schotland beslaat ongeveer een derde van de totale landmassa van Groot-Brittannië, dat ten noordwesten van Continentaal Europa ligt. De totale oppervlakte van het land is 78.772 km².[3] De enige landgrens die Schotland heeft, is met Engeland en is 96 kilometer lang en loopt van de rivier de Tweed aan de oostkust tot de Solway Firth aan de westkust. Ten westen van Schotland ligt de Atlantische Oceaan en ten oosten de Noordzee. De Hooglanden liggen ten noorden en westen van de Highland Boundary Fault die loopt van Arran tot Stonehaven. Schotland heeft meer dan 790 eilanden die in vier hoofdgroepen worden onderverdeeld: Shetlandeilanden, Orkney-eilanden, de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden.

​Bekijk ook eens mijn 10-daagse fotoreis in het prachtige Schotland

Scottish Highlands

In Schotland vindt je veel verschillende prachtige vogelsoorten die de indrukwekkende Schotse landschappen als hun leefomgeving hebben gekozen. In het hele land zijn er zoveel schitterende vogelsoorten om van te genieten. Denk aan de enorme roofvogels die vanuit hoog in de lucht naar beneden loeren, de lenige ruigpoothoenders die de heidegronden doorkruisen en de vrolijke zangvogels die hun nesten bouwen in rustige bosgebieden. 


Terwijl de seizoenen elkaar opvolgen, veranderen de vogelpopulaties ook. Trekvogels komen in de zomer naar Schotland. De rotsen van Orkney worden dan bedolven onder duizenden zeevogels, die er ware vogelsteden creëren. In het binnenland maakt je een goede kans om een aantal indrukwekkende roofvogels te spotten in Dumfries & Galloway. Aan noordoostkust van Schotland ligt het natuurreservaat Fowlsheugh.

Fowlsheugh is de op 1 na grootste zeevogelkolonie van Groot Brittannië. In het voorjaar keren alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels terug naar de 70 meter hoge rots kliffen, om na een winters verblijf op zee hier hun jongen groot te brengen. De kliffen zijn op diverse plaatsen begroeid met Engels gras, waartussen de vogels een nestplaats kiezen. Ongeveer 300 km zuidelijker bevinden zich langs de Britse kust, nog enkele unieke zeevogelgebieden, met als belangrijkste en bekendste bestemming de Farne Islands.

Schotland is, als vogelbestemming, wellicht het meest bekend om zijn zeevogelkolonies. De hoge kliffen langs de woeste kust zijn het broedgebied van Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker en Zwarte Zeekoet. Daarnaast vechten Drieteenmeeuwen, Kuifaalscholvers, Noordse Stormvogels en Jan van Genten voor een plekje op de druk bezette en smalle klifranden. Grote en Kleine Jagers zitten de zeevogels achterna waarbij zelfs Jan van Genten niet veilig zijn! Het zijn echter niet alleen de zeevogelkolonies die een bezoek de moeite waard maken. De bergen, bossen en hoogveengebieden van het Schotse Speyside zijn ook het broedgebied van enkele specialiteiten zoals Alpensneeuwhoen, Morinelplevier en Schotse Kruisbek. Auerhoen komt ook voor maar is in deze tijd van het jaar moeilijk waar te nemen.

Hooglanden, lochs en moors
Schotland heeft enorme uitgestrekte hooglanden met de meren "lochs", schaars begroeide bergen en heidevelden "moors". Er zijn bosrijke en agrarische streken, smalle en brede rivieren, is er een lange kustlijn en zijn er tal van eilanden. Overal vind je edelherten en vogels in Schotland. De uitgestrekte Schotse hooglanden met de raven, steenarenden en slechtvalken.

Schotland heeft enorme uitgestrekte hooglanden met de meren "lochs", schaars begroeide bergen en heidevelden "moors". Er zijn bosrijke en agrarische streken, smalle en brede rivieren, is er een lange kustlijn en zijn er tal van eilanden. Overal vind je edelherten en vogels in Schotland. De uitgestrekte Schotse hooglanden met de raven, steenarenden en slechtvalken. Findhorn alley is een goede plaats om steenarenden te zien.

In de open alpenweiden zijn overal tapuiten te zien en te horen en de snelstromende beken worden bewoond door waterspreeuw en grote gele kwikstaart. In de wat meer beboste en beschutte delen van de hooglanden komen allerlei soorten voor die vooral bekend zijn van gebergte in Scandinavië en de Alpen, zoals beflijster en kruisbek. De Schotse kruisbek wordt als een aparte ondersoort beschouwd.

Tussen de bergen liggen lochs, waar parelduiker en roodkeelduiker broeden, vaak maar één paartje per meer. Alleen de grote lochs, zoals Lochinver hebben meerdere paren. Vertrouwde soorten zijn hier ook visarend, oeverloper en brilduiker. De moors zijn plaatsen waar het Schotse sneeuwhoen voorkomt, de naamgever van de whisky. Ze zijn niet gemakkelijk te vinden, want ze moeten voortdurend oppassen voor velduil en blauwe kiekendief. In sommige gebieden zijn de moors gelegen tussen bosjes en weilanden. Daar is de beste plek voor het spotten van korhoenders.

Er zijn twee Nationale Parken in Schotland:
1. Cairngorms National Park
2. Trossachs Nationaal Park

In Schotland vind je zo'n 3.000 kastelen waarvan er niet één hetzelfde is. Je hebt er grote residenties van koninklijke families, grote militaire posten maar ook simpele boerderijen. Veel van de kastelen in Schotland zijn ruïnes en sommige zijn alleen gekend door historische feiten. De mooiste kastelen in Schotland.

Balmoral Castle
In 1852 kocht Queen Victoria Balmoral en transformeerde het toen, tot het kasteel wat het nu is. Tegenwoordig is het nog steeds de vaste Schotse verblijfplaats van het koningshuis. Het kasteel is van 1 april tot en met 31 juli te bezoeken. De koninklijke familie gaat in de maanden augustus en september namelijk op vakantie naar Schotland. Tijdens de bezoekersdagen mag alleen de balzaal en de tuinen bekeken worden.

Edinburgh Castle
Een zeer bekend kasteel in Schotland is het Edinburh Castle. Het is het belangrijkste bouwwerk van de hoofdstad en heeft tevens een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. Veel nationale schatten liggen in Edinburgh Castle. De Stone of Destiny is hier bijvoorbeeld gehuisvest na 700 jaar onder Engelse troon te hebben gelegen.

Blair Castle
Een van de meest bezochte landhuizen in Groot-Brittannië is het Blair Castle. Het is eigendom van de familie Murray, die weer afstammen van de hertogen van Atholl. Leden van deze familie zijn de enige staatburgers in Groot-Brittannië die hun eigen privé-leger mogen hebben: de Atholl Highlanders. Het kasteel stamt uit 1269 en is een witgekalt kasteel met 32 kamers. De ridderzaal stamt uit de 16e eeuw en de grote hoeveelheden aan portretten die in heel het kasteel hangen vallen erg op. Het is toegestaan vrij te mogen filmen en fotograferen.

Glamis Castle
Vlakbij het dorpje Glamis ligt het Glamis Castle, wat één van de beroemdste kastelen van Schotland is. Met zijn vele torentjes lijkt het op een variant van een Disneykasteel. De oude koningin-moeder groeide hier op en overleed in 2002 op een leeftijd van 101 jaar. De jongere zus van koningin Elizabeth, Prinses Margaret, werd hier geboren. Ook stierf zij vervolgens in hetzelfde jaar als haar moeder na een leven vol drank, sigaretten en ongelukkige liefdes. Door deze royale connecties staat bij veel toeristen dit kasteel hoog genoteerd.

Cawdor Castle
Een erg sprookjesachtig kasteel is het Cawdor Castle. De ophaalbrug en de woontoren stammen uit de 13e eeuw en de rest van het kasteel stamt uit de 14e eeuw. Er zijn 4 hoektorens die ervoor zorgen dat het een typische Schotse en sprookjesachtige uitstraling heeft. Vlak buiten het kasteel ligt de maze, wat een doolhof is. Een wandeling hier doorheen is zeker de moeite waard. Thane van Cawdor liet hier volgens de familielegende een kasteel bouwen, omdat zijn ezel hier ging rusten na een lange dag werken.

Eilean Donan Castle
Het meest gefilmde en gefotografeerde kasteel in Schotland is het Eilean Donan Castle. Dit komt mede door de prachtige ligging aan de Loch Duich. Ook was dit 13e-eeuwse bouwwerk de thuishaven van de clan Macrae. In 1913 werd de ruïne gekocht door John MacRae-Gilstrap en hij herstelde het tot in zijn oorspronkelijke staat.

Zeevogels in Schotland
Aan alle kanten door zee omsloten, met vele steile rotskusten en eilanden is Schotland een paradijs voor zeevogels. Op veel plaatsen kun je gemakkelijk en in alle rust zeevogels bekijken en fotograferen. Bijna alle soorten broeden in grote of kleine kolonies. Gemakkelijk vanaf de weg bereikbaar is bijvoorbeeld St. Abb's Head aan de oostkust. Voor de Farne Islands, ook de oostkust moet je even varen, maar er zijn mogelijkheden te over. Het is een unieke belevenis om tussen de broedende kuifaalscholvers, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, alken en zeekoeten te lopen. Handa Island in het noordwesten kun je met een snelle boot in 10 minuten bereiken. Je kunt er dan de hele dag rondwandelen. Op een aantal plekken heb je er prachtig zicht op broedkolonies op korte afstand. Het is een boeiende drukte tussen ruziemakende vogels, elkaar voerende vogels en het voortdurende af en aan vliegen van papegaaiduikers en Noordse stormvogels. Op zee zijn voortdurend Jan van Genten te zien, soms een ijsduiker en tuimelaars.

Echte zeevogels verblijven echter meer dan driekwart van hun leven op zee, omdat ze daar hun voedsel halen. Deze groep van vogels is alleen op land te vinden voor het broeden. Veel zeevogels broeden op steile rotskusten. Schotland biedt voor deze vogels prima nestplaatsen. Naar schatting broeden er zo'n zes miljoen vogels op de Schotse kliffen in het voorjaar en vroege zomer. Meer dan de halve wereldpopulatie van Zeekoeten en Jan-van-Genten is dan in Schotland. Langs de steile Schotse rotskusten vind je veel kolonies van broedende zeevogels. Duncansbyhead, Handa Islands, Bass Rock, Shetland en de Orkney eilanden zijn slechts enkele van deze locaties waar de rotsen vol zitten met onder andere Kuifaalscholvers, Drieteenmeeuwen, Papegaaiduikers en Noordse Stormvogels. Het is een spektakel om te zien. Zelfs op de kleinste richels van de rots zitten vogels.

De Farne eilanden zijn de beste eilanden om Papegaaiduikers te fotograferen. De Papegaaiduikers zijn tam en gewend aan bezoekers. De eilanden zijn ook broedplaats van Alk, Zeekoet, Drieteenmeeuw, Noordse Stormvogel en Kuifaalscholver. Net over de grens met Schotland, zijn St. Abbs Head en Bass Rock te vinden. Bass Rock heeft de grootste kolonie Jan-van-Genten ter wereld met maar liefst 150.000 vogels! Deze gebieden zijn een walhalla voor vogelliefhebbers en natuurfotografen. De enorme broedkolonies op de Farne eilanden zijn gedeeltelijk toegankelijk en bestaan uit tienduizenden vogels. Bass Rock is een 107m steil uit zee oprijzend eiland met de grootste Jan-van-Genten kolonie ter wereld (150.000 vogels!), op één rots. Het vertegenwoordigt 10% van de totale wereldpopulatie. Op de eilanden 'Inner Farne' en 'Staple Island' zijn de routes aangegeven met blauw touw. Veelal zijn de vogels op slechts enkele meters van het pad te bewonderen! Zo zie je onder andere de Papegaaiduikers broeden in hun holletjes langs de route.

Wandelen en vogels spotten op Handa eiland is een feest. Alleen omringd door de geluiden van de vogels en de zee. Handa eiland ligt aan de westkust van Sutherland en is vooral bekend om zijn enorme kolonies zeevogels. Er ligt een prachtig wandelpad het hele eiland rond van ca. 6 km. Het landschap is wisselend. De kliffen zijn hoog en steil en is het broedgebied voor de duizenden zeekoeten, alken en drieteen meeuwen. 


Bekijk ook eens ook mijn blog over deze fotoreis:

...

Scottish Highlands april 2015 - Welkom op mijn blog

Voor 10-dagen op fotoreis naar het prachtige Schotland geweest. We zijn geland in Edinburgh en van daaruit met de auto doorgereden naar Cairngorms National Park en in de buurt van kingussi prachtige fotolocaties bezocht. Na een dag of 4 zijn we

Fotohut Feldberg, Oost Duitsland
Bali mooiste eiland van Azië

Related Posts

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

De 101 mooiste vogelkijkgebieden
ANWB Vogelgids van Europa
Lonely Planet Scotland - 8th edition
Zakgids Vogels van Nederland en België
Vogels kijken in de Extremadura
Wildernis dichtbij - Wild ... Scandinavie

 

Nieuwe fotoreizen

Nieuwe fotoreizen
India
Nieuwsflitsen
Nog een paar maanden en dan op fotoreis naar India! Om niet helemaal onbekend aan te komen heb ik wat info verzameld over de plaatsen die wij gaan bezoeken tijdens de fototrip. India was niet echt...
Nieuwe fotoreizen
Catalonië
Spanje is zoals een brug tussen Afrika en Europa. Vogels die uit het westen en het centrum van Europa komen en die naar West-Afrika vliegen gebruiken verschillende routes en die gaan zowel door he...
Nieuwe fotoreizen
Uganda
Nieuwsflitsen
Uganda staat bekend om de vele wildparken. Deze wildparken bestaan grotendeels uit tropisch regenwoud en is de leefruimte van o.a. olifanten, buffels, nijlpaarden, giraffen, nijlpaarden en chimpan...

Fotolocaties

Recent fotowerk
Fotolocaties
Nieuwsflitsen
Deze keer naar de nieuwe hut HBN8 van Han Bouwmeester geweest met als hoofddoel het spotten van de groene specht die al geruime tijd nog steeds op mijn lijstje staat. Op FB gelezen dat de groene s...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Nieuwsflitsen
Deze keer weer hut 1 van Glenn Vermeersch bezocht in Kalmthout, voor mij inmiddels alweer de derde keer. Het was helaas een regenachtige dag met in middag best wel flinke hoosbuien maar dat k...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Favoriet
Nieuwsflitsen
Vroeg uit veren vandaag want we hadden al om 06:10 afgesproken op een parkeerplaats in Kalmthout waarna Glenn ons zou brengen naar de hut voor de uilensessie in de ochtend. De uilensessie duurde t...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Vandaag naar de multisoortenhut 1 van Glenn Vermeersch geweest in Kalmthout. Het was mooi weer en beloofde een mooie dag te worden. In vergelijking met een aantal jaar geleden was de hut goed verb...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Voor de eerste keer met fotomaat Jeroen naar hut 8 van Glenn Vermeersch geweest. Het was erg vroeg opstaan deze keer, tenminste dat dacht ik. Ik was in de veronderstelling dat de rit naar Kalmthou...
Recent fotowerk
Fotolocaties
​Van het weekend naar Schuilhut Drunen geweest en voor mij alweer de 3de keer dat ik er geweest ben Deze hut is een van mijn favoriete fotohutten gelegen op een mooie locatie met prachtige ac...

Diginews

20 September 2019
I have been reporting for a while that two, maybe even three different Nikon APS-C mirrorless camera...
20 September 2019
6ave (99.6% approval) is selling the Canon EOS RP body with the EF-RF mount converter for $1046 (Reg...
20 September 2019
An RF mount cinema camera of some kind is likely an inevitable evolution in Canon’s ecosystem when s...
20 September 2019
Canon News has uncovered a patent which details the optical formulas for a couple of super telephoto...

        

        

Finding the birds

Alle vogelkijkhutten van Nederland

Vogelkijkhut.nl bevat alle vogelkijkhutten van Nederland

Natuurplatform van natuurwaarnemingen

Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland

Google Maps

Google Maps is een routeplanner om eenvoudig een gewenste locatie op te zoeken en naar toe te navigeren