Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
3 minutes reading time (597 words)
Featured

Zwarte Specht en de Oehoe in en nabij Winterswijk

5B2E8611-0811-4FCE-8A08-3D65DEAB809E

Na een week thuiswerken en alleen het huis uit geweest voor wat boodschappen vandaag even in de natuur gewandeld in Winterswijk op zoek naar spechten en de oehoe, met een lengte van ongeveer 60-75 cm de grootste uil van Europa. Tijdens de wandeling op de mooie zonnige maar koude dag ook nog een aantal niet alledaagse zo niet zeldzame kortsnavelboomkruipers of taigaboomkruipers waargenomen.

by Rob Kivit

Zeldzame Taigaboomkruipers
op een paar meter afstand


 

Na een week thuiswerken en alleen het huis uit geweest voor wat boodschappen vandaag even in de natuur gewandeld in Winterswijk op zoek naar spechten en de oehoe, met een lengte van ongeveer 60-75 cm de grootste uil van Europa. 

Tijdens de wandeling op deze mooie zonnige maar koude dag ook nog een aantal niet alledaagse zo niet zeldzame kortsnavelboomkruipers of taigaboomkruipers waargenomen. Prachtige vogeltjes herkenbaar aan de meer lichter witte onderzijde en kortere snavel dan de doorsnee boomkruiper. Ze waren redelijk dichtbij en kon er gelukkig nog een paar leuke foto's van maken.


 Ik had er vooraf voor gekozen om mijn sigma 300-800 met monopod meegenomen. Een heel gewicht (ongeveer 9 kilo) om mee te zeulen maar aan kleinere lenzen heb je niet zoveel omdat de vogels - in tegenstelling tot het fotograferen vanuit een hut - zich op een redelijke verre afstand van je bevinden en ook nog vaak hoog in de bomen tenzij je natuurlijk het geluk hebt dat er een vlak bij je op een tak komt zitten. Enfin, bij thuiskomst had ik het gevoel dat ik zo'n 5 cm gekrompen was maar zoals ik al vaker heb gezegd, wil je mooie foto's maken dan moet je zo nu en dan ook wat pijn lijden.

 Na de taigaboomkruipers weer verder het bos ingelopen en zag niet veel verderop een zwarte specht zijn kop uit de boom steken. Wat een prachtig gezicht was dat! Waarschijnlijk was deze specht aan het broeden en stak zo nu en dan even zijn kop naar buiten. Ik heb daar ongeveer half uurtje gestaan en wat leuke foto's kunnen maken. De specht zat trouwens redelijk hoog in de bomen dus de afstand was toch wel wat ver maar zoals ik al schreef waren de foto's redelijk maar had liever de zwarte specht in vol ornaat gefotografeerd maar helaas...de volgende keer beter. 

Voor de rest nog soorten waargenomen zoals winterkonink, Middelste Bonte Specht, Grote Bonte Spechf en een groepje putters hoog in de bomen. Wel de Groene Specht gehoord maar helaas niet gezien.


Hierna verder gereden naar de Oehoe net even buiten Winterswijk. Om de rust en stilte te bewaren is een groot kijkscherm neergezet waardoor inderdaad op vrij grote afstand de Oehoe kon worden waargenomen . Wat is dat een grote uil, prachtig! Voorzover mogelijk heb ik hier toch nog een leuke foto van kunnen maken. Na de uil nog vanaf een ander standpunt te hebben gefotografeerd heb ik mijn spullen ingepakt om vervolgens huiswaarts te keren. Het was weer een geslaagde dag geweest met voor mij als hoogtepunt de Zwarte Specht en de Oehoe die al heel lang op mijn lijstje stonden. Hopelijk zie ik de Zwarte en Groene Specht nog een keer voor hut!  


Write comments...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Location (Map)

Taigaboomkruiper
Steenmarter, bunzing en das vanuit de marterhut in...

Related Posts