Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
4 minutes reading time (887 words)

Struinen op de Zuidpier in IJmuiden

BDFA42B0-9CA6-48B5-A358-C56A0BC97EEF

Na vorige week tegen een afgesloten Zuidpier in IJmuiden te zijn gelopen was afgelopen weekend de pier nu wel gelukkig open en kon het struinen over de 2.7 km lange Zuidpier eindelijk beginnen. Na de succesvolle struintocht over de Noordpier afgelopen week waren de verwachtingen best wel hoog gespannen en waren we benieuwd wat deze pier volgens zeggen nu zo aantrekkelijker maakt dan de Noordpier en dat terwijl hemelsbreed beide pieren nog geen 1 km van elkaar verwijderd zijn. Wel is het zo dat de Zuidpier 500 meter verder de zee ingaat dan de Noordpier. 

by Rob Kivit

Juveniele Jan van Genten en
Grijze zeehond rondom de Zuidpier


Zo en nu eerst een Bavaria ????
Oeverpieper
Jan van Gent (juveniel)

In vergelijking met de Noordpier zijn op de Zuidpier heel veel grote vierkante blokken beton als zeewering geplaatst wat een goed zicht achter deze enorme blokken beton best wel belemmerd. Gelukkig waren er op de Zuidpier ook open plekken waar je wel een goed uitzicht had op het vogelleven op en langs de rotspartijen.

Zo hebben we een aantal keren een oeverpieper kunnen spotten maar wel lastig te fotograferen was omdat dit vogeltje nogal erg beweeglijk was. Ook heel veel zeekoeten gezien. 

Na een tip van een vogelaar bleken er ook Alken aanwezig te zijn. Uhh Alk? Nog nooit eerder van een Alk gehoord laat staan gezien dus weer een stukje wijzer geworden. En inderdaad zagen we er vanaf de dijk een paar zwemmen. Deze beide vogels vond ik persoonlijk lastig van elkaar te onderscheiden en helemaal vanaf de pier maar als je goed kijkt en helemaal op je computer thuis dan zijn het echt twee verschillende vogels. 

Paarse strandloper
Zeekoet

We hadden onderhand al slenterend het einde van de pier bereikt en vonden het aantal soorten eigenlijk best wel een beetje tegenvallen in tegenstelling tot de Noordpier totdat aan het einde van de pier ineens Jan van Genten kwamen aanvliegen en ook nog eens aan het jagen waren op zoek naar voedsel. Wat was dit prachtig om te zien. Weliswaar op een afstandje maar was het toch mogelijk om redelijke foto's te maken van deze mooie gestroomlijnde vogels. Ook hebben we daar diverse paarse strandlopertjes gespot en op korte afstand kunnen fotograferen. Na een paar uurtjes te hebben genoten van het schouwspel zijn we langzaam weer teruggelopen.  

Onderweg kregen we een tip dat aan het begin van de haven een zwarte zwaan als ook een grijze zeehond even verderop voor de terminal was gezien. Dat lieten we ons uiteraard geen twee keer zeggen en zijn vervolgens met ferme pas op zoek gegaan naar deze twee exemplaren. Het was wel even een eindje lopen vanaf de Zuidpier want je moest helemaal om de haven heen om de Zwarte Zwaan en de Grijze zeehond te zien mits ze er tegen die tijd nog waren. Maar ja zo'n kans krijg je niet altijd en dus zijn we maar de ongeveer 1km lange wandeling met stijve spiertjes aangegaan.

Bij de haven aangekomen zagen we op afstand de zeehond nog steeds op het strand liggen en ook de Zwarte Zwaan zwom gelukkig nog vrolijk rond in de haven dus nog leuke foto's kunnen maken ondanks het wat mindere en harde licht. Op het strandje aangekomen leek het er even op dat de zeehond terug naar de zee wilde zwemmen maar hij kwam gelukkig weer terug om vervolgens lekker te luieren op het zand.

Zwarte zwaan
Grijze zeehond

Wat een imposant beest is dit zeg en om deze zeehond van dichtbij maar op gepaste afstand te kunnen fotograferen. Na een reeks foto's te hebben geschoten hebben we de zeehond verder met rust gelaten en zijn langzaam terug naar de auto gelopen. 

Het was weer opnieuw een geweldige vogeldag geweest waarbij ik weer een aantal nieuwe soorten aan mijn fotoalbum kan toevoegen.


a
FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Location (Map)

Grijze zeehond
Struinen op de Noordpier in IJmuiden

Related Posts