Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
4 minutes reading time (762 words)

Havik ging er met de buit vandoor bij fotohut Oosterhout

88A17B8A-1418-4D84-9156-E38F478937E7

Het was weer een tijdje terug dat ik weer in een fotohut was geweest. Deze keer voor de verandering met fotovrienden naar schuilhut Oosterhout geweest; bij uitstek een roofvogel hut met kans op buizerd, havik en sperwer. In vergelijking met voorgaande keren was de setting opnieuw ingericht met meer beplanting en zag er weer mooi uit. De hut is lekker ruim met een kacheltje waar we ook gretig gebruik van hebben gemaakt.

by Rob Kivit

Ook de appelvink was prominent
aanwezig voor de hut


Het was weer een tijdje terug dat ik weer in een fotohut was geweest. Deze keer voor de verandering met fotovrienden naar schuilhut Oosterhout geweest; bij uitstek een roofvogel hut met kans op buizerd, havik en sperwer. In vergelijking met voorgaande keren was de setting opnieuw ingericht met meer beplanting en zag er weer mooi uit. De hut is lekker ruim met een kacheltje waar we ook gretig gebruik van hebben gemaakt.

Bij de hut aangekomen lag de duif weer geduldig onder een kruiwagen op ons te wachten. Na rijp beraad en met instemming van de duif hebben we gezamenlijk besloten om de duif op een passende wijze aan een gereedstaande boomstam vast te schroeven maar wel zodanig dat deze niet zichtbaar was vanuit de hut en niet makkelijk door een roofvogel kon worden weggetrokken.

Het vastschroeven van de duif met een boortol werd met uiterste precisie door mijn fotovriend Jochem uitgevoerd. Gewapend met boterhamzakjes als handschoenen werd de duif voorzichtig aan de boomstam vastgemaakt. Hierbij werd gebruik gemaakt van rvs 8x3 cm schroeven die dwars door de vleugels van de duif werden geboord. De duif hield zich hierbij wonderbaarlijk rustig en leek alles met lede ogen aan te zien; geen gepiep of gekrijs wat een held!

Na dit ritueel te hebben afgerond hebben we wat vogelvoer rondom de vijver gelegd als ook wat vogelpindakaas waar de spechten helemaal gek van zijn. Na alles grondig te hebben voorbereid zijn we teug naar de hut gegaan en kon het (lange) wachten eindelijk beginnen. 

Als snel lieten de eerste koolmeisjes, pimpelmeesje en merels zich zien. Niet veel later lieten ook de appelvink en sijs zich regelmatig voor de hut zien.

Totdat ineens een Havik lande op de bewuste boomstam. Prachtig beest is dat toch! we hebben met fotograferen geduldig gewacht totdat de Havik ging eten en zijn toen pas foto's gaan nemen. Echter, op de 1 of andere manier rook de Havik op een gegeven ogenblik toch onraad en wilde er dan ook gelijk vandoor gaan. 

Hoe de havik het gedaan heeft zijn we nog steeds niet achter maar bij het wegvliegen heeft hij de gehele duif met rvs schroeven en toebehoren uit de boomstam getrokken en is vrolijk weggevlogen. Tja een mooi spektakel maar de duif was weg en met nagenoeg nog een hele dag voor de boeg was de kans op het weerzien van roofvogels wel heel erg klein geworden of zou het toch anders lopen..

We hadden ons er inmiddels in berust dat we geen roofvogels meer voor de rest van de dag zouden zien maar wat schets onze verbazing? Nog geen half uur later kwam de havik weer terug om de poot van de duif op te eten. Blijkbaar was deze poot  er afgevallen tijdens het vastschroeven van de duif. Een geluk bij een ongeluk dus. Gelukkig hadden we nu wel iets meer tijd om foto's te maken. Niet veel later vertrok de havik weer en hebben hem voor de rest van de dag niet meer terug gezien.

Aan het einde van de middag dook ineens een sperwer op voor de hut maar verdween weer even snel als die gekomen was. Waarschijnlijk omdat er niets meer te halen viel. In de middag liet ook de middelste bonte specht zich meerdere keren zien als ook het winterkoninkje, boomkruiper, boomklever, eekhoorn en wederom de appelvink.

Kortom, het was weer een geslaagde dag en komen er zeker weer terug


Write comments...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

This image for Image Layouts addon
MEER FOTOHUTTEN

Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.

Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES

Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.

Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES

Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.

Lees meer

Location (Map)

Appelvinken bij hut-2 (GV2)
Geen zwarte specht wel een mooi roodborstje (GV2)

Related Posts