Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
5 minutes reading time (958 words)

Groene en zwarte specht bij Fotohut Maasduinen

967F613E-453D-42F1-A916-2457B1BACF90

Deze keer naar Fotohut Maasduinen geweest. Ik was er zelf nog nooit geweest en zou er pas in september naar toe gaan maar een goede fotomaat van mij had nog een plekkie over en ben toen uiteindelijk toch overstag gegaan en heb daarvan geen moment spijt gehad. In een tijdsbestek van een half uur de zwarte en groene specht gezien en later op de dag tijdens het inpakken van de cameraspullen (!) ook nog eens de sperwer, heeft van deze doordeweekse dag werkelijk een topdag gemaakt.

by Rob Kivit

Zwarte-, groene specht en sperwer
bij Fotohut Maasduinen. Alleen de wespendief ontbrak nog!

 Deze keer naar fotohut Maasduinen geweest. Eigenlijk zou ik hier pas in september naar toe gaan maar toen een goede fotomaat aan mij vroeg of ik zin had om mee te gaan ben ik uiteindelijk toch overstag gegaan en had er achteraf gezien niet echt spijt van. Het was wel weer erg vroeg opstaan (4am) maar het was zeker de moeite waard. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze hut bezocht. Het is een nette mooie hut met alles erop en eraan en ook nog eens lekkere stoelen. Ook de setting was rustig en overzichtelijk. 

Nadat we onze camera's hadden geïnstalleerd en wat voer hadden neergelegd in de bakjes langs de vijver kon het wachten beginnen. We hadden een mooie ochtendzon dus dat was goed voor de foto's. We hadden gelezen dat de groene specht hier regelmatig voor de hut kwam badderen dus we hadden de stille hoop dat dit vandaag ook zou gaan gebeuren. In navolging op mijn bezoek aan fotohut Thornspic zou dit dan de tweede keer zijn.

Zoals het altijd met mij vergaat was ik na een slechte nachtrust net even half ingedommeld totdat ik plotseling vanuit mijn half geopende oogluiken iets zwarts meende te zien in een boom voor de hut. Pas toen mijn ogen wat wijder open gingen staan realiseerde ik mij dat het best wel eens een zwarte specht zou kunnen zijn. En inderdaad, even later kwam hij achter de boom vandaan en het bleek inderdaad een zwarte specht te zijn. Ik was echter zo geobsedeerd van deze niet alledaagse vogel dat ik gewoon vergeten ben om foto's te maken. Gelukkig kon ik er nog net een paar maken maar helaas ontbreekt op de foto een stukje staart (balen!?). Maar wat was dat leuk om te zien. Achteraf bleek dat wij de primeur hadden want deze vogel was nog nooit voor de hut gezien. Erg leuk maar ook erg jammer dat ik de zwarte specht niet volledig heb kunnen vastleggen maar ja dan heb ik weer wat om naar uit te kijken voor de volgende keer in september ?.


Zwarte specht zonder staart 

Echter, ons geluk kon niet op want nog geen half uur later lande daar plotsklaps uit het niets zonder enige vooraankondiging een groene specht voor de vijver. Waarschijnlijk een goedmakertje omdat ik de zwarte specht nagenoeg niet heb kunnen fotograferen ?. Nog even de kat uit de boom kijkend ging hij daarna vrolijk badderen in de vijver en je begrijpt natuurlijk dat ik er nu wel klaar voor stond. We hebben een mooie serie van deze mooie groene rakker kunnen maken totdat hij het op een gegeven moment wel weer welletjes vond en voor het luchtruim koos. Maar was dat geweldig, een zwarte en een groene specht op een dag en zo vlak achter elkaar. Iets wat je normaal gesproken niet alledaags meemaakt. Geweldig!

Voor de rest van de dag uiteraard de reguliere vogeltjes gezien zoals de bekende mezen, vink, mussen, boomklever, roodborstje grote bonte specht en groenling maar ook leuke soorten gezien zoals de appelvink, kuifmees, zwartkop en eekhoorn.


Rond een uur of half 5 vonden we het wel weer welletjes voor vandaag want we moesten nog 2 uur naar huis rijden. De deur van de hut lekker open 'gegooid' en onderwijl vrolijk pratend al onze cameraspullen ingepakt. Maar wat gebeurd er; land er ineens weer uit het niets een sperwer voor de hut en begint daar vrolijk te badderen. Normaal gesproken zijn ze zo schuw en waakzaam maar vandaag leek hij zich van ons lawaai niets aan te trekken. En je raad het al; snel die camera uit de tas om nog even op de valreep wat leuke foto's te maken. Gelukkig bleef deze sperwer nog een poosje badderen en hebben we nog een leuke serie foto's kunnen maken totdat ook hij het weer welletjes vond en wegvloog. Het was vandaag dan ook zonder meer een topdag en hoop in september nog zo'n dag mee te maken.


This image for Image Layouts addon
MEER FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer
You must login to post a comment.
Log in with ( Sign Up ? )
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Location (Map)

Woudaap
Fotohut Maasduinen

Related Posts