Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
3 minutes reading time (611 words)

Fototrip Spanje mei-2024 (1-2)

68695F0E-254F-4811-B3B0-0C13A667FF2F

Dit jaar weer een fototrip gedaan naar het vogelrijke Spanje. We zijn begonnen in Bonansa voor het fotograferen van de lammergier en andere gieren. De volgende ochtend naar Montgai voor het fotograferen van de kleine trap oftewel de little bustard en de middagsessie bestond uit het fotograferen van de hop. De volgende ochtend hadden we een kite sessie op de agenda staan. Daarna zijn we doorgereden naar Monegros voor een ochtendsessie met opnieuw de little bustard als de sessie in Montgai zou mislukken. De middagsessie stond in het teken van de Golden Eagle oftewel de steenarend. De volgende ochtend stond een bezoek in de Mointain hide gepland voor het fotograferen van verschillende soorten vogels. De vrijdagochtend was ingepland voor het fotograferen van weer andere verschillende soorten vogels. In de middag stond een reptielen tocht ingepland langs verlaten en lege waterputten en zaterdagochtend nogmaals een bezoek aan de steppe hide voor het fotograferen van de Golden Eagle. Alom weer een intensieve trip maar ontzettend leuk om te doen.

by Rob Kivit
Hoofddoel van deze fototrip was toch wel de Kleine trap. Een grappige vogel wat reageert op licht. Het begint met de eerste lichtstraaltjes waarbij het zenuwachtig met de vleugels gaat fladderen en naar mate de zonnestralen gaan schijnen gaat deze vogel sprongetjes maken.Om deze vogel goed te kunnen fotograferen hebben we speciaal hiervoor een fotohut geboekt in Montgai en voor een eventuele herkansing nog een keer in Monegros.

Het totale programma bestond uit diverse hutbezoeken verdeeld over een week met dagelijks in de ochtend en middag een hutsessie waarbij we 3 accomodaties aandeden. Vanuit de accommodaties was het 10 minuten rijden naar hetmeetingpoint in Farlette waar we door de gids werden opgewacht om vervolgens verder te worden getransporteerd naar de hutten zelf. Een pittig weekje was het wel met vooral vroeg opstaan, niet echt mijn favoriete bezigheid maar was wel zonder meer de moeite waard. Zeker met de hoge temperaturen daar in Spanje heb je 's ochtends en in de late namiddag/avond de meeste kans op het zien van (actieve) vogels en met het mooie ochtend/avondlicht erbij kun je mooie plaatjes maken.

This image for Image Layouts addon
This image for Image Layouts addon

Bekijk FOTOHUTBEZOEKEN

Bekijk
FOTOHUTBEZOEKEN

Voor deze fototrip hadden we verschillende hutten geboekt. Wel 9 in totaal! Een hut in de ochtend en een hut einde van de middag voor het fotograferen van de Little Bustard, Vale Gier, Black kite, Red kite, Hopoe, Lammergeier, Egyptian Vulture, Golden Eagle, Reptielen en nog meer wat voor de lens zou verschijnen.

Vulture hide

Dit jaar weer een fototrip gedaan naar het vogelrijke Spanje. We zijn begonnen in Bonansa voor het fotograferen van de lammergier en andere gieren. We hebben verschillende soorten gieren en wouwen gezien en blijf mij verbazen hoe de gieren een behoorlijk grote prooi binnen afzienbare tijd volledig oppeuzelen. Na het feestmaal van de vale gieren kwam ook de lammergier nog even langs en geheel verrassend liet ook nog het vrouwtje zich even zien. Imposante vogels die alleen maar de botten opeten. Daarnaast vlogen ook rode en zwarte wouwen heen en weer en liet op afstand ook de aasgier zich nog even zien.

Image
Image
Image
Image

Kite Hide

De middagsessie in Montgai voor het fotograferen van de hop leverde helaas weinig spectaculaire beelden op. In vergelijking met vorig jaar was de hut verplaatst waardoor we veel last hadden van slagschaduw en zagen ook de hop niet komen aanvliegen waardoor het erg lastig was om er mooie vliegbeelden te maken. Tot overmaat van ramp kwam er ook nog een tractor over de setting rijden. Hoe dat mogelijk was geen idee maar de fotosessie was hiermee wel abrupt tot een einde gekomen.

De volgende ochtend hadden we een kite sessie op de agenda staan. Omdat we er nu vroeg in het voorjaar waren, waren de akkers prachtig bezaaid met allemaal rode klaprozen, een prachtige decor met de kites leverde mooie plaatjes en vliegbeelden op. Deze ochtend was bijzonder succesvol te noemen. Dit was tevens de laatste dag in Montgai om vervolgens door te rijden naar de volgende locatie in Monegrillo.

Little Bustard hide

In Montgai in een hut gezeten voor het fotograferen van de kleine trap oftewel de little bustard, een vogel die al een tijdje op mijn wensenlijstje stond en eindelijk was het dan zover. Het leuke van deze grappige vogel is dat hij reageert op zonlicht en daardoor rare sprongetje gaat maken. Om deze vogel te kunnen fotograferen moesten we heeeeel vroeg uit de veren om half zes ‘s ochtend voor zonsopgang in de hut te zitten. Zo gezegd zo gedaan en het wachten kon beginnen. Het vreemde tjirp geluid verraadde al de aanwezigheid van de kleine trap. Het begon inmiddels al wat lichter te worden en de contouren van de kleine trap werden steeds meer zichtbaar maar om de een ander of manier reageerde de trap niet op het steeds feller wordende zonlicht. Wat een pech! Toch wat leuke foto’s gemaakt maar de bekende sprongetjes waren toch wel een gemis.

Gelukkig hadden we een paar dagen later in Monegros wel een herkansing en daar reageerde de kleine trap wel op het zonlicht. Al bij de eerste lichtstraaltjes begon de kleine trap al nerveus met zijn vleugels te wapperen om bij zonsopgang continu sprongetjes te maken. Hoe leuk was dat! Uiteraard een hele serie foto’s gemaakt totdat hij uiteindelijk is weggevlogen. Een mooie ochtendsessie met leuke foto’s, de dag had niet beter kunnen beginnen!

Image
Image
Image
Image

Steppe hide

De middagsessie stond in het teken van de Golden Eagle oftewel de steenarend. Een gigantische vogel met nog grotere klauwen. Handje drukken met deze vogel zou ik niemand willen aanraden. Als lokvoer was een konijn neergelegd maar die hadden ze iets beter moesten vastmaken want de steenarend vloog er bijna meteen mee weg. Gelukkig was er nog net tijd genoeg om er mooie vliegbeelden van te maken. Daarnaast lieten ook de blonde tapijt, kuifleeuwerik en grauwe gors zich nog zien. Ook deze middagsessie was geslaagd al was het alleen maar om de steenarend gezien te hebben. Cool!

Zaterdagochtend nog even naar de steppe hide geweest voor een herkansing van de Golden Eagle in de hoop deze iets langer te kunnen fotograferen dan de vorige keer. Deze keer was de prooi wel goed vast gemaakt maar helaas kwam de steenarend niet op de setting.


Hutinformatie

Photo Logistics - Wildlife Photohides in Spain

Find the hides you want at the best time

A wide service range bringing you closer to the fauna in Southern Europe

Photo Logistics is a Travel Agency focused in wildlife photography and manage 80 photohides in Spain.


Lees meer
Hides de Monegros - Wildlife Photohides in Spain

Find the hides you want at the best time

A wide service range bringing you closer to the fauna in Southern Europe

Hides de Monegros is a Travel Agency focused in wildlife photography and manage several photohides in Spain.


Lees meer
Impressie fotoreis Catalonië, Noord Spanje

De Pyreneeën, in het noordoosten van Spanje, geven de reiziger enorme mogelijkheden voor vogelobservatie. De topografie van de streek maakt dat veel vogelsoorten hier inheems zijn en deze vogels komen allen hier in de Pyreneeën voor. De vale gier is hier alom aanwezig in de Centraal Spaanse Pyreneeën. Ook aanwezig in de Pyreneeën, maar veel minder voorkomend, is de lammergier. Hij dankt zijn naam aan een ver verleden toen men dacht dat de vogel op lammeren en zelfs kleine kindjes joeg. Daarom is het dier nu bijna uitgestorven, lange tijd werd er jacht op gemaakt. Echter, de lammergier blijkt geen levende organismen te eten, maar botten van kadavers.

Lees meer
Write comments...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Fototrip Spanje mei-2024 (2-2)
Photos of the Week: Dock Diving, Buddha Cleaning, ...

Related Posts