Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
4 minutes reading time (796 words)

Marterhut Edo van Uchelen

b2ap3_large_4F6691DC-DBC0-443A-8DD8-748250112883

Deze unieke schuilhut (voor 1 tot 4 fotografen) staat aan de rand van een open plek in een loofbos (omgeving Vledder, Zuidwest Drenthe). Na zonsondergang verlichten de lampen een mooi decor waar je steenmarter, boommarter, bunzing en egel kunt fotograferen. De hut is luxe, je kunt er comfortabel een nachtje fotograferen: voorzien van slider-systeem (geen statief nodig), stapelbed, elektriciteit, toilet, koelkast, koffie/thee en vloerverwarming! Je hoeft dus niet diep in de nacht terug te rijden of een hotel in de omgeving te zoeken: je kunt in de hut overnachten

Bron: Marterhut | Edo van Uchelen

by Rob Kivit
This image for Image Layouts addon

Nachtfotografie
Weer even heel iets anders

Nachtfotografie vereist weer een andere manier van fotograferen dan het maken van foto’s overdag. Immers, je hebt veel minder licht voorhanden en dat vereist weer andere camera instellingen. Je kamera handmatig instellen zonder burst-mode is hierbij een must. Afhankelijk van hoe de setting voor de hut belicht is zul je je diafragma , iso en sluitertijd daarop moeten aanpassen.

Een voorbeeld daarvan is de Marterhut van Edo van Uchelen waar je met een sluitertijd van 1/250 nog een acceptabele iso waarde (2000-5000) overhoudt voor een mooie nachtfoto. Eventuele ruis kun je in de nabewerking nog gemakkelijk wegwerken met Lightroom, PS Express of een ander vergelijkbaar programma. Om bewegingsonscherpte te voorkomen is het wel belangrijk om op het juiste moment dus als de marter of das even stil staat, pas een foto te maken.

Voor lagere ISO waarden kun je uiteraard de sluitertijd nog verder naar beneden brengen voor nog mooiere en scherpere foto’s maar dat vereist wel een vaste hand en wat oefening maat niet geschoten is misgeschoten zeg altijd maar. Je hebt de hele nacht de tijd om het te proberen dus wat houdt je tegen. Last but not least is een (grond) statief of rijstzak en eventueel een draadontspanner wel een vereiste om zo min mogelijk bewegingen te maken.

Waarnemingen

Onderstaand een overzicht van door mij waargenomen vogels en dieren bij de hut. Deze foto's komen uit het fotoalbum en hoeven niet perse op de locatie zelf te zijn genomen. Foto's geven een indicatie wat er bij de hut allemaal is waargenomen.

Blogs Fotohutbezoeken

Onderstaand een samenvatting van alle hutbezoeken aan de Marterhut in Vledder van Edo van Uchelen. Een prachige hut voorzien van alle gemakken zoals spiegelglas, electriciteit, wc, stapelbed, keukentje, gevulde koelkast en zelfs vloerverwarming. Deze hut is speciaal ingericht voor nachtfotografie voor het fotograferen van de steen- en boommarter, das, egel, rat en als je een beetje geluk hebt zelfs de bunzing. Het is een van de weinige plekken waar je al deze fotogenieke dieren op een plek tegelijk kan fotograferen. Je gaat de hut in net na zonsondergang en komt er pas bij zonsopgang weer uit. Het is 's nachts even doorbijten maar zonder meer de moeite waard. De mooie setting wordt verlicht met speciale lampen waar de dieren aan gewend zijn. Een bezoek om nooit te vergeten!

Steenmarter, bunzing en das vanuit de marterhut in Vledder

Deze keer iets heel anders dan het fotograferen van vogels. Met fotomaatjes een weekend doorgezakt in de prachtige Marterhut van Edo van Uchelen voor het fotograferen van marters, das en bunzing. Het was een lange zit maar meer dan de moeite waard

Image
Image

Boom-, steenmarter en bunzing vanuit de marterhut in Vledder

Afgelopen zaterdag voor de 2de keer naar de marterhut van Edo van Uffelen in Vledder geweest. Laatste keer dat ik daar was de steenmarter, das en vluchtig de bunzing gezien. Hopelijk deze keer ook de boommarter en een iets langer moment met de bunzing? Aan de mooie hut en dito setting zal het in ieder geval niet liggen. Ook was het weer helemaal ok, geen regen en wind voorspelt dus de vooruitzichten waren  prima.

Familie das bij de Marterhut in Vledder

Vandaag alweer voor de derde keer naar de Marterhut van Edo van Uchelen in Vledder geweest. Het zou weer een lange nacht worden; vanaf een half na zonsondergang tot de volgende ochtend bij zonsopgang. Het was regenachtig en koud. Geen ideale weersomstandigheden helaas, hopelijk hebben de marters daar niet veel last van. Laatste keer dat we er zijn geweest schitterde de dassen door afwezigheid maar hopelijk zijndeze mooie beestjes er nu wel.
Image
This image for Image Layouts addon
MEER FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

2 customer reviews

5 out of 5 stars
5.0/5 from editor.
 • 5 star
  2
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0
 • Hut
  100%
 • Setting
  95%
 • Soorten
  95%
 • Bereikbaarheid
  100%
 • Prijs/kwaliteit
  75%
 • Bijzondere soorten
  95%
Erg gave hut en setting!
3 years ago
100%
Bereikbaarheid
Erg goed, paar meter lopen en je ben er!
70%
Prijs/kwaliteit
De prijs is best prijzig maar je krijgt er veel voor terug.
90%
Bijzondere soorten
Boommarter, steenmarter, das, bunzing, egels, ratten. Soms kerkuil, vossen!
Review
Ik vond het een erg leuk/ luxe hut! Alles wat nodig is om mooie foto’s ,s te maken. Normaal ga ik altijd naar vogelhutten en dit is net iets anders. Leuk om kennis te maken met nachtfotografie.
 • Hut
  100%
 • Setting
  90%
 • Soorten
  90%
Show more
0 of 0 people found the following review helpful

Location (Map)

Steenmarter, bunzing en das vanuit de marterhut in...
Das

Related Posts