Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +

Impressie fotoreis Uganda

gorillas-uganda Foto: &BEYOND

Uganda staat bekend om de vele wildparken. Deze wildparken bestaan grotendeels uit tropisch regenwoud en is de leefruimte van o.a. olifanten, buffels, nijlpaarden, giraffen, nijlpaarden en chimpansees. In het zuiden van het land ligt het Victoriameer waar circa 250 verschillende vissoorten en o.a. nijlpaarden voorkomen. Bijzonder rijke vogelgebieden zijn Bwindi Forest National Park, Lake Bunyonyi, Kibale Forest, Murchison Falls, Queen Elizabeth NP, maar in principe is het hele land vogelrijk met waarnemingen op elke plek. Onderstaand een samenvatting van informatie die ik overal en nergens heb verzameld om enigszins een impressie te kunnen geven van dit toch bijzondere land.

Uganda, land in Afrika met prachtige
wildparken en enorm vogelrijkdom


Vogelen in Uganda
De wildparken in Uganda zijn groen en vochtig, met grote meren wat staat garant voor een rijke vogelbevolking. Zo kun je er 9 soorten ijsvogels, 8 soorten neushoornvogels, 8 soorten bijeneters en 4 soorten scharrelaars zien en daarnaast nog vele andere bijzondere vogels in Oeganda. Hoewel de meeste mensen afreizen voor het zien van gorilla's zijn de vogels net zo boeiend zo niet boeiender.

Bwindi Nationaal Park
is misschien wel de meest beroemde plek om te vogelen in Oeganda, met zijn steile hellingen en diepe kloven, zijn ongerepte bossen en zijn 350 vogelsoorten op maar 331 km2, geniet het wereldfaam. Hier kun je bijzondere soorten zien als de moeilijk waar te nemen Red-throated Alethe en Equatorial Akalat, maar ook de opvallende blauw-met-zwarte Black Bee-eater, de Regal en de Purple-breasted Sunbird en zo veel meer. Ook voor vlinderliefhebbers is het een paradijs. Onder de 120 soorten zoogdieren zijn de chimpansee en de berggorilla's. Rond Buhoma zijn de bossen erg open waardoor het gemakkelijk is om "moeilijke" soorten van de boomkronen te zien. Je heb hier goede kansen op Olive en Dusky Longtailed Cuckoo, Bar-tailed Trogon en de prachtige White-headed Wood Hoopoo. De vogelbevolking is te rijk om op te noemen met onder andere 5 soorten sunbirds en 6 soorten forest starlings. In het oosten van het park ligt een moerasgebied waar als meest bijzondere soort de African Green Broadbill zit. Andere echte bijzonderheden zijn hier de Neumann's Warbler en de Grauer's Swamp (ook wel Rush) Warbler.

Ten zuidoosten van Bwindi ligt Lake Bunyonyi. Het is een bijzonder vogelgebied met zeldzaamheden als Grauer's Broadbill, Dwarf Honeyguide, Stripe-breasted Tit, Collared (Ruwenzori) Apalis, Fraser's Eagle Owl, Bar-tailed Trogon en Handsome Francolin.
 


Het Nationaal park Murchison Falls (Engels: Murchison Falls National Park) is een nationaal park in het noordwesten van Oeganda en strekt zich landinwaarts uit vanaf de oever van het Albertmeer. De Witte Nijl stroomt van oost naar west door het park en heeft wilde watervallen en stroomversnellingen. Het 3860 km² grote park is genoemd naar de Murchison watervallen. In het park bevinden zich Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, verschillende soorten antilopen (waaronder de 'Ugandan Cob'), en diverse soorten vogels.

Op 35 kilometer afstand ten zuiden van Fort Portal het dit 766 km² grote wildpark Kibale Forest. Het bestaat uit een savannelandschapmet moerasgebieden, kratermeren en tropische wouden. In het wildpark leven chimpansees, olifanten, buffels, knobbelzwijnen enantilopen. Kibale Forest is één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika. In het bos leven 13 verschillende primaten. Bijna nergens in Afrika leven zo veel verschillende primaten in één bos. Hier leven ongeveer 700 chimpansees in het wild. Naast de vele apen en prachtige bomen zijn er ook vele andere zoogdieren. Denk bijvoorbeeld aan de zeldzame woudolifanten, prachtige vogels en niet te vergeten de ongeveer 150 soorten vlinders in alle kleuren en maten.

• Oppervlakte: 776 km2
• Beste bezoektijd: in principe het gehele jaar, buiten de regentijd het best
• Diersoorten o.a.: bosolifanten (seizoensgebonden), buffels, grootste concentratie chimpansees (± 1.500 dieren)
• Vogelsoorten: ongeveer 335 soorten
• Landschap: bergachtig tussen 1100 en 1600 meter
• Bijzonderheden: meest toegankelijke regenwoud van Uganda

Het Nationaal park Queen Elizabeth is het bekendste nationale park van Oeganda. Bekend is de Mweya lodge bij het Kazinga kanaal. Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden aan elkaar gekoppeld door een natuurlijk kanaal dat door het park stroomt, beter bekend als het Kazinga Kanaal. Daar zijn verschillende Ijsvogels, waterbokken, nijlpaarden, buffels, olifanten, en leeuwen te zien. Er leven meer dan 90 zoogdiersoorten en meer dan 500 verschillende vogels. De meren in en rondom dit park staan bekend om het vele papyrus. Tevens zijn er enkele mooie kraters waarin zich nu enkele zoutmeren bevinden, waar de flamingo's te vinden zijn. 

Boomklimmende leeuwen spot je in Queen Elizabeth National Park. Het zuidelijk deel van het park bij Ishasha is vooral in trek vanwege zijn boomklimmende leeuwen, die in de bovenste takken van oude vijgenbomen huizen. Ook buffels, nijlpaarden en olifanten laten zich graag zien in dit nationaal park. Het wildpark is het meest wildrijke van Oeganda. Hier treft je onder andere kuddes olifanten, buffels, bavianen, leeuwen en vele antilopen aan, waaronder de Uganda Kob (een antiloop die aan de impala doet denken).

Het Nationaal park Bwindi Impenetrable bevindt zich in het zuidwesten van Oeganda tegen de grens van het Nationaal park Virunga inCongo. In het park leven nog ongeveer 340 berggorilla's waarvan er vier families door toeristen bezocht kunnen worden. Bwindi Impenetrable National Park is een tropische jungle en praktisch ondoordringbaar. Het is het rijkste bos in Oeganda op gebied van flora en fauna en behoort tot één van de weinig grote gebieden in Oost-Afrika dat geheel bedekt is door tropisch regenwoud. In het gebied komen 120 zoogdiersoorten en 11 apensoorten voor, waaronder de gorilla, chimpansee en colobus monkeys. Daarnaast leven er bosolifanten, de bush pig, giant forest hog en vele soorten vlinders, slangen, kikkers en lizards.

Het absolute hoogtepunt tijdens iedere reis naar Uganda is het samenzijn met de zeldzame berggorilla's. De berggorilla's zijn één van 's werelds meest bedreigde primaten. Er zijn nog maar circa 880 van deze prachtige dieren in leven. Bijna de helft van dit aantal is te vinden in Uganda.

• Oppervlakte: 331 km2
• Beste bezoektijd: het gehele jaar door, gedurende de regentijd het best
• Fauna : 360 vogelsoorten, 120 zoogdiersoorten waarvan 11 apensoorten, 200 vlindersoorten
• Landschap: bergachtig
• Bijzonderheden: tropisch regenwoud

Uganda online aanvragen e-Visa

U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Uganda. Voor een bezoek aan Uganda is een e-visum verplicht. Deze kunt u online aanvragen via de officiële website of met Nederlandse hulp via CIBT. Het is ook mogelijk om een Oost-Afrika visum aan te schaffen. Deze is tevens geldig in Rwanda en Kenia.

FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Impressie Bali mooiste eiland van Azië
Impressie fotoreis Gambia