Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +

Impressie fotoreis Catalonië, Noord Spanje

57864C88-23A7-4EDE-BEE8-DE941B82BF1A

Spanje is zoals een brug tussen Afrika en Europa. Vogels die uit het westen en het centrum van Europa komen en die naar West-Afrika vliegen gebruiken verschillende routes en die gaan zowel door het binnenland als langs de kust van Spanje. De kust routes liggen vooral in het oosten van Spanje en dat zijn dan achtereenvolgens Catalonië, Valencia, Murcia en het oosten van Andalusië.


Veel vogels volgen routes door het Spaanse binnenland en hun favoriete stop en rustplaatsen liggen vooral in Castilië-La Mancha, Extremadura en het zuidwesten van Andalusië. De Pyreneeën zijn in het noorden van Spanje de deur tot Europa en de Straat van Gibraltar is de weg naar Marokko, de Sahara en uiteindelijk de gebieden in westelijk Afrika. 

In Spanje is er een grote en diverse verzameling vogels te vinden en er zijn daar meerdere redenen voor verantwoordelijk zoals de geografische locatie, een grote variatie in een plaatselijk geografisch en topografisch aanbod en een grote verscheidenheid aan plaatselijke microklimaten in een groot aantal regio's. De aanwezigheid van veel leefomgevingen en dan speciaal in de migratie corridors geeft een rijke mengeling van soorten vogels. 

De Pyreneeën, in het noordoosten van Spanje, geven de reiziger enorme mogelijkheden voor vogelobservatie. De topografie van de streek maakt dat veel vogelsoorten hier inheems zijn en deze vogels komen allen hier in de Pyreneeën voor. De vale gier is hier alom aanwezig in de Centraal Spaanse Pyreneeën. Met zijn enorme vleugelspanwijdte (tot wel 2,8 meter) is het één van de grootste vogels ter wereld. Het is een prachtig gezicht om zo'n gier in de lucht te zien zweven, gebruikmakend van de thermiek. Al vliegend zoeken ze met een uitstekend gezichtsvermogen naar karkassen van dieren. 


Ook aanwezig in de Pyreneeën, maar veel minder voorkomend, is de lammergier. Hij dankt zijn naam aan een ver verleden toen men dacht dat de vogel op lammeren en zelfs kleine kindjes joeg. Daarom is het dier nu bijna uitgestorven, lange tijd werd er jacht op gemaakt. Echter, de lammergier blijkt geen levende organismen te eten, maar botten van kadavers. Hij kan botten tot 18 cm groot in één keer doorslikken! Grotere botten neemt hij mee in de lucht en laat hij op rotsen kapot vallen. In het Spaans wordt hij dan ook 'quebrantahuesos' genoemd, oftewel 'bottenbreker'. In Ainsa zit een bezoekerscentrum met veel informatie over gieren en daar vlak in de buurt, bij de Peña Montanesa, zijn ook uitstekende mogelijkheden om gieren en andere roofvogels te gaan bekijken.

Vale gier, lammergier, aasgier, monniksgier. Het komt zelden voor dat je al deze soorten bij elkaar ziet, maar in La Terreta en de Serra de Boumort lukt dat. Steile rotswanden en uitstekende rotsen in afgelegen streken zijn gebieden waar gieren zich graag ophouden. De vale gier heeft voorkeur voor open terreinen waar het zicht goed is, de aasgier bezoekt afgelegen dorpen, terwijl de monniksgier juist meer in bomen nestelt. Al deze roofvogels azen op karkassen van vee of wild.

La Terreta
La Terreta, de Vallei van de Gieren, ligt in de Pre-Pyreneeën, een ruig en leeg gebied waar het menselijk handelen nog niet veel sporen heeft achtergelaten. De dunbevolkte streek wordt aan drie kanten omsloten door bergruggen. Aan de noordzijde is dit de indrukwekkend Serra de Sant Gervàs (foto) met zijn kliffen, de broedplaats bij uitstek voor de vale gier en lammergier. In het studie- en observatiecentrum 'El Casal dels Voltors' in het gehucht La Torre de Tamúrcia kun je via camera's die op strategische punten zijn opgesteld, het doen en laten van de roofvogels van dichtbij volgen. 

Even verderop worden sinds 2000 restanten dood vee neergelegd om te zorgen dat ze over voldoende voedsel beschikken. In grote getale komen de aaseters hierop af, zodat het gemakkelijk wordt ze te observeren en te fotograferen, een tweede doel. Voor fanatieke vogelaars en fotografen biedt Photologistics de mogelijkheid midden in het gebied een vogelkijkhut te huren, gidsen en transport zijn inbegrepen.

Serra de Boumort

De Serra de Boumort kent een grote biodiversiteit, waaronder veel edelherten en gemzen. Geen wonder dat hier dan ook een belangrijke populatie gieren te vinden is. Een aanzienlijk aantal concentreert zich rondom de Roc de Santa, een opvallend gevormde bergketen die al vanaf ver herkenbaar is. Langs de weg (niet geasfalteerd) vanuit het dorp Hortoneda aan de westzijde zijn verschillende uitkijkposten, zodat je met de verrekijker de roofvogels, berggeiten, gemzen en andere dieren rustig kunt observeren. Voor het bestuderen van aasgieren is het dorp Pessonada aan de voet van een enorme klif ten zuiden van het gebergte de ideale plek. Ze cirkelen in paren boven het dorp en omliggende landerijen om daarna in holtes op de uitstekende rotswanden te landen, waar ze ook hun nesten hebben. Via een steil pad omhoog naar de vroegere landbouwgronden van de dorpsbewoners kun je iets dichterbij komen, maar foto's maken is gemakkelijker vanuit het dorp. 

Reisinformatie

Fototrip Noord Spanje juni 2023

Deze keer niet naar Extremadura geweest maar naar verschillende locaties in de buurt van Lleida, een stadje ten westen van Catalonië op ongeveer 1,5 uur rijden van het vliegveld van Barcelona. Hoofddoel van deze fototrip was toch wel de Lammergier. Het totale programma bestond uit diversehutbezoeken verdeeld over een week met dagelijks in de ochtend en middag een hutsessie waarbij we 3 accomodaties aandeden. en pittig weekje was het wel met vooral vroeg opstaan, niet echt mijn favoriete bezigheid maar was wel zonder meer de moeite waard.

Lees meer
Roofvogels & beren spotten | Chill-Outdoor Pyreneeën

In de regio van de Ribagorza zijn er hoogteverschillen van bijna 3000 meter. De hoogtes en hellingen, maar ook de rotsformaties, dunbevolktheid en temperaturen zijn voor veel flora en fauna de perfecte omstandigheden voor een veilig thuis

Lees meer
FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Location (Map)

(HBN7) Lemelerberg, Overijssel
Impressie Roofvogels Extremadura, Westelijk Spanje

Related Posts