Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
12 minutes reading time (2382 words)

Fotohut Maasduinen

b2ap3_large_E047CFFB-AFE6-4B13-8B06-90B1680368BF-2

Fotohut Maasduinen ligt in Nationaal Park de Maasduinen, vlakbij het plaatsje Well, gemeente Bergen (Nederland, Noord-Limburg). De vogelfotografiehut bevindt zich op een privaat bosperceel ten oosten van het Reindersmeer. De hut is vanaf de doorgaande weg gemakkelijk te bereiken. Van auto tot hut is het ongeveer 250 meter lopen door het bos. De fotohut is half ingegraven en beschikt over 3 meter breed spiegelglas. Op ruim 2 meter afstand van de hut bevindt zich een ondiepe vijver van 3 bij 5 meter waar vogels ongestoord kunnen drinken en badderen.

Bron: Fotohut Maasduinen | Team Fotohut Maasduinen

by Rob Kivit

Waarnemingen

Onderstaand een overzicht van door mij waargenomen vogels en dieren bij de hut. Deze foto's komen uit het fotoalbum en hoeven niet perse op de locatie zelf te zijn genomen. Foto's geven een indicatie wat er bij de hut allemaal is waargenomen.

02 August 2020

Groene specht, zwarte Specht, sperwer, vink, mussen, boomklever, roodborstje grote bonte specht en groenling, appelvink, kuifmees, zwartkop, eekhoorn

02 August 2020

17 September 2020

Groene specht (m/v), sperwer, boomkruiper, eekhoorn, ijsvogel, appelvink. boomkruiper, kuifmees

09 July 2021

Vlaamse gaai, appelvink, groenling, middelste bonte specht, grote bonte specht, eekhoorn, woelmuis, roodborstje, merel, matkop

09 July 2021

27 March 2022

Vlaamse gaai, appelvink, groenling, grote bonte specht, eekhoorn, roodborstje, merel, grote lijster, keep, kikker sijsje

26 April 2024

Vlaamse gaai, appelvink, grote bonte specht, eekhoorn, roodborstje, merel, grote lijster, boomkruiper, boomklever, sperwer, zwartkop

26 April 2024

Blogs Fotohutbezoeken

Onderstaand een samenvatting van alle hutbezoeken aan Fotohut Maasduinen. Zoals het aantal waarnemingen al aantoonde, een mooie hut met veel verschillende soorten vogels voor de hut. Ik ben er inmiddels al een aantal keren geweest maar zal zeker niet de laatste keer geweest zijn.

Groene en zwarte specht bij Fotohut Maasduinen

Deze keer naar Fotohut Maasduinen geweest. Ik was er zelf nog nooit geweest en zou er pas in september naar toe gaan maar een goede fotomaat van mij had nog een plekkie over en ben toen uiteindelijk toch overstag gegaan en heb daarvan geen moment spijt gehad. In een tijdsbestek van een half uur de zwarte en groene specht gezien en later op de dag tijdens het inpakken van de cameraspullen (!) ook nog eens de sperwer, heeft van deze doordeweekse dag werkelijk een topdag gemaakt.

Image
Image

Groene spechten bij fotohut Maasduinen

In juli werden we al verwend met de Groene specht, sperwer en zelfs de Zwarte Specht dus meer dan genoeg redenen om opnieuw een bezoekje te brengen aan fotohut Maasduinen voor het hopelijk weer kunnen fotograferen van de Groene specht en de Sperwer. Het was wel weer akelig vroeg opstaan vanwege de lange rit maar we wilden daar perse rond 08:00 zijn. Maar alle inspanningen waren niet vergeefs geweest want het werd wederom een waar spechten speltakel !

Middelste Bonte Specht bij Fotohut Maasduinen

Deze keer weer eens naar fotohut Maasduinen geweest in de hoop de Groene of Zwarte Specht weer eens te zien. Het weer was redelijk en een klein zonnetje dus de voortekenen waren gunstig. De voorgaande keren waren zeer succesvol met de Groene Specht die nagenoeg de gehele dag voor de hut zat te badderen en als klap op de vuurpijl kwam ook de Zwarte Specht nog een keer buurten. Hopelijk was dat vandaag ook het geval maar valt helaas niet te voorspellen.
Image
Image

Paringsdrift vierde hoogtij bij Fotohut Maasduinen

Het is alweer een jaartje geleden dat we naar deze mooie hut zijn geweest. De laatste keren werden we verwend met de IJsvogel, groene-, zwarte specht en sperwer op dezelfde dag. Wat was dat geweldig om mee te maken. Vol goede hoop zijn we afgereisd naar Maasduinen maar of we net zoveel geluk zouden krijgen als de vorige keren dat zat er deze keer helaas niet in. 

Veel eekhoorntjes bij fotohut Maasduinen

Was weer even geleden dat ik naar deze mooie hut ben geweest. Bij de eerste twee vorige bezoekjes hadden we de groene specht  en de zwarte specht kunnen fotograferen maar de laatste tijd schijnt volgens het logboek in de hut de groene specht helaas wat minder frequent aanwezig te zijn.

Image
This image for Image Layouts addon
MEER FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

3 customer reviews

4.8 out of 5 stars
5.0/5 from editor.
 • 5 star
  2
 • 4 star
  1
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0
 • Hut
  96%
 • Setting
  90%
 • Soorten
  100%
 • Bereikbaarheid
  90%
 • Prijs/kwaliteit
  100%
 • Bijzondere soorten
  96%
Erg mooie hut!
3 years ago
100%
Bereikbaarheid
Prima bereikbaar!
100%
Prijs/kwaliteit
Prijs voor de hut is erg goed! Zeker als je het vergelijkt met andere hutten!
90%
Bijzondere soorten
Veel soorten gezien! Ik was erg blij met de groene specht, kuifmees, sperwer!
Review
Erg mooi hut, de setting is dicht bij de hut! De prijs is erg goed en je kan veel soorten vogels fotograferen. Ik ga er zeker nog een keer heen! :)
 • Hut
  100%
 • Setting
  90%
 • Soorten
  100%
Show more
1 of 1 people found the following review helpful
Boshut Maasduinen
3 years ago
80%
Bereikbaarheid
Hut is goed te bereiken, alleen een beetje ver weg. Maar de ervaring maakt dit goed.

Verborgen pad naar de hut is wel heel erg verborgen ?
100%
Prijs/kwaliteit
Zeer scherp geprijsd.
100%
Bijzondere soorten
Vooral de groene specht die zeer vaak hier langs lijkt te komen is super. Daarnaast hadden we een primeur met de zwarte specht, maakt de ervaring nog beter.
Review
Zeer ruime confortabele hut, lekker stoelen, mooie setting en goede kans op zeer leuke soorten voor je lens.

Geweldige dag gehad in de hut met topsoorten als de groene- en zwarte specht. Daarnaast nog als afsluiter een badderende sperwer. Ook het kuifmeesje was weer erg leuk om te zien.

De hele dag was er activiteit van de gewonere bossoorten voor de hut.

Aanrader en kom hier zeker terug.

 • Hut
  100%
 • Setting
  90%
 • Soorten
  100%
Show more
0 of 0 people found the following review helpful

Location (Map)

Groene en zwarte specht bij Fotohut Maasduinen
Groene specht

Related Posts