Rob Kivit Natuurfotografie - Birds & Wildlife Photography

Font size: +
15 minutes reading time (2988 words)

Boshut Lichtenberg

IMG_0061

In het buurtschap de Lichtenberg aan de rand van de Holterberg staat boshut Lichtenberg. Deze schuilhut met ruime vijver is half ingegraven en staat op een zeer rustige plek langs een weiland. Door het open landschap aan de ene kant en aan de andere kant het bos is de variatie van vogels erg groot. De hut is voorzien van spiegelglas waardoor je in alle rust vogels kunt observeren en fotograferen zonder ze te storen. Vogels komen zeer dichtbij tot op 1 meter voor de hut. De setting is opgesteld voor lenzen van 200 tot 400 mm op een cropcamera van 1.6x

Bron: Hut 4 Boshut Lichtenberg | Arjan Troost

by Rob Kivit

Waarnemingen

Onderstaand een overzicht van door mij waargenomen vogels en dieren bij de hut. Deze foto's komen uit het fotoalbum en hoeven niet perse op de locatie zelf te zijn genomen. Foto's geven een indicatie wat er bij de hut allemaal is waargenomen.

16 February 2019

Middelste bonte specht, sijsjes, keep, appelvink, putter, barmsijs, middelste bonte specht, koolmees, vink, pimpelmees

16 February 2019

09 April 2020

Appelvink, witte kwikstaart, boomkruiper, tjiftjaf, keep, zanglijster, sijsjes, merel, koolmees, vink, pimpelmees, kikkers, tjiftjaf, matkop, boomkruiper, eekhoorn

06 February 2021

Mezen, vinken, pimpelmees, roodborstje, boomklever, merel, grote bonte specht, matkop, middelste bonte specht, appelvink, boomkruiper, eekhoorn, vlaamse gaai, roodborstje, boomklever

06 February 2021

13 August 2021

Sperwer, koolmees, pimpelmees, vink, appelvink, middelste bonte specht, sijsjes, merel, eekhoorn, kuifmees, groene specht, tuinfluiter, tjiftjaf

04 February 2022

Sperwer, koolmees, pimpelmees, vink, appelvink, middelste bonte specht, sijsjes, merel, eekhoorn, boomkruiper, merel, glanskop, heggenmus, boomklever

04 February 2022

22 May 2022

Koolmees, pimpelmees, vink, appelvink, grote bonte specht, merel, eekhoorn, zwartkop (man en vrouw), boompieper, winterkoninkje, woelmuis, groene specht, bonte vliegenvanger, kuifmees, gekaagde roodstaart, appelvink, fitis, gaai, oeverzwaluw, zanglijster

19 August 2022

Koolmees, pimpelmees, vink, appelvink, grote bonte specht, eekhoorn, glanskop, bonte vliegenvanger, sperwer, appelvink, gaai, bonte vliegenvanger, boomkruiper, boomklever, houtduif

19 August 2022

Blogs Fotohutbezoeken

Onderstaand een samenvatting van alle hutbezoeken aan Boshut Lichtenberg. Een comfortabele ruime hut voorzien van alle gemakken en met kans op een grote diversiteit aan vogels zoals de groene specht, middelste bonte specht, sperwer, keep, sijsjes en nog veel meer.

Middelste bonte specht, appelvink en meer
vanuit boshut Lichtenberg

Vandaag met fotovrienden boshut Lichtenberg van Arjan Troost bezocht. Volop vogels aanwezig zoals de Middelste Bonte Specht, Appelvink, Sausijsjes, Milki Ways en meer!

Image
Image

Parende kikkers vanuit fotohut Lichtenberg

Afgelopen week voor de 2de keer naar fotohut Lichterberg geweest van Arjan troost. Een boshutaan de rand van een soort akkerveld met kans op vele soorten bosvogels. eliswaar niet echt bijzondere vogels gezien, maar toch aardig wat verschillende soorten kunnen waarnemen zoals de appelvink, witte kwikstaart, boomkruiper, tjiftjaf, keep, zanglijster en sijsjes. Het was een prachtige dag met mooi licht dus heb leuke foto's kunnen maken.

Middelste bonte specht en meer
bij Fotohut Lichtenberg

Deze keer naar fotohut Lichtenberg van Arjan Troost geweest. De laatste dagen mooie waarnemingen van deze hut voorbij zien komen zoals de kleine bonte specht, sperwer, middelste bonte specht en meer. Zoals altijd vol goede moed naar Rijssen afgereisd in de hoop leuke soorten te zien maar zoals vaak loopt het net even anders
Image
Image

Groene specht en sperwer bij Fotohut Lichtenberg

Vandaag weer naar fotohut Lichtenberg van Arjan Troost geweest. Vorige keer, inmiddels alweer een half jaar geleden, helaas niet veel bijzonders gezien en hoopten dat het deze keer anders zou worden. Aan het weer kon het liggen. Het was mooi weer; droog, zonnetje weinig tot geen wind en niet te warm. Mooie ingrediënten voor een mooie vogeldag!

Sperwer pakt GBS en is nooit meer terug gezien (Boshut Lichtenberg)

Deze keer naar fotohut Lichtenberg in de hoop kruisbekken te zien, deze waren de laatste dagen meermalen waargenomen voor de hut. De weersomstandigheden waren verre van ideaal grijs, bewolkt en grote kans op regen. Een soort die al lang op mijn lijstje staat en volgens het hutboekje werden de kruisbekken vaak pas tegen het einde van de middag gezien. Maar zoals meestal het geval was stond ook deze keer het geluk niet echt aan onze kant.
Image
Image

Bonte vliegenvanger bij fotohut Lichtenberg

Het was een mooie dag met stralend weer, mooi zonlicht, droog en windstil. Ideale omstandigheden voor het waarnemen van hopelijk verschillende soorten en werden hierin ook niet echt teleurgesteld. Over de hele dag veel soorten kunnen zien en fotograferen zoals de groene specht, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, kuifmees, boompieper, zanglijster, winterkoninkje, eekhoorn, zwartkop man en vrouw, appelvink, gaai, fitis en de meer reguliere vogels.

Weinig soorten gezien, wel regelmatig een eekhoorn voor de hut

Deze keer weer boshut Lichtenberg bezocht. Niet heel veel soorten gezien maar toch nog wat leuke foto's kunnen maken. Het was mooi en droog weer dus had voorafgaand aan het bezoek de hoop dat veel vogels naar de poel kwamen om te drinken. Helaas viel dit een beetje tegen maar kan ook zijn omdat ik een beetje verwend ben :)
Image
This image for Image Layouts addon
MEER FOTOHUTTEN
Klik hier voor het bekijken van alle door mij bezochte fotohutten. Naast een link naar de website van de verhuurder, heb ik geprobeerd iedere hut te voorzien van een globale hutbeschrijving en een overzicht van alle voor de hut waargenomen vogels en dieren.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
OP PAD
FOTOLOCATIES
Klik hier voor het bekijken van alle idoor mij bezochte fotolocaties. Het gaat hierbij veelal om het struinen door bossen, over stranden, dijken etc. maar ook op locaties vanuit waarneming.nl. Van iedere locatie heb ik geprobeerd een blog te samen te stellen.
Lees meer
This image for Image Layouts addon
FOTOTRIPS
IMPRESSIES
Klik hier voor het bekijken van alle in de loop der tijd door mij gemaakte fototrips. Van alle nieuwe bestemmingen waar ik geinteresseerd in ben heb ik voorafgaand aan de reis geprobeerd een impressie samen te stellen van wat er in dat land allemaal te zien en te beleven is.
Lees meer

Schrijf hier een review over deze hut (2)

4.3 out of 5 stars
 • 1
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • Hut
  90%
 • Setting
  90%
 • Soorten
  85%
 • Bereikbaarheid
  85%
 • Prijs/kwaliteit
  80%
 • Bijzondere soorten
  80%
Jeroen
 • 11
 • 3
 • 3
Prachtige hut en setting!
2 years ago
90%
Bereikbaarheid
Is uitstekend bereikbaar, 5 minuten lopen!
80%
Prijs/kwaliteit
Algemeen goede prijs/kwaliteit!
80%
Bijzondere soorten
De kans op bijzondere soorten is vrij groot! Maar blijf de natuur...?
Review
Een prachtige hut en setting! Er is ook een kachel aanwezig, en dat is erg aangenaam als het vriest! De kans is groot om bijzondere soorten te spotten, maar blijf de natuur!
 • Hut
  90%
 • Setting
  90%
 • Soorten
  80%
Show more
0 of 0 people found the following review helpful

Location (Map)

Middelste bonte specht, appelvink en meer vanuit b...
Impressie fotoreis India: Delhi-Agra-Bharatpur-Ran...