nlenfrdees

Nieuwe fotoreizen

Impressie fotoreis IJsland: hoogtepunt der natuurfotografie

Impressie fotoreis IJsland: hoogtepunt der natuurfotografie

IJsland (IJslands: Ísland) is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland enGroenland) in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. Deze loopt precies over het kleine eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort. IJsland had een bevolkingsaantal van 328.452 per 1 januari 2011 en een oppervlakte van 103.000 km². De hoofdstad Reykjavik ligt aan de zuidwestkust op 64°08' noorderbreedte en is daarmee 's werelds meest noordelijke hoofdstad. IJsland zelf is het meest westelijk gelegen land van Europa.

Land van vulkanen, watervallen, gletsjers, papegaaiduikers, geisers en het noorderlicht

Een van de belangrijkste natuurlijke fenomenen waar IJsland bekend om staat, zijn geisers. Tot ongeveer 60 jaar geleden kwamen er verspreid over heel IJsland zo'n 30 geisers voor en met name bij Hveragerði en omgeving, in het Haukadalur (waar de Geysir ligt), bij Flúðir en bij Hveravellir in het noorden van IJsland lagen de meesten. Het hete water dat ze omhoog spoten was zoet, maar er zijn minstens twee geisers geweest waar dit zout (zee)water was.

Een lag in het zuidwestelijke puntje van het schiereiland Reykjanes vlak bij Gunnuhver, de andere aan de Ísafjörður in de Westfjorden. Op IJsland zijn er altijd tientallen geisers actief geweest en varieerde hun aantal ten gevolge van (kleine) aardverschuivingen van tijd tot tijd. Nieuwe geisers ontstonden, kokende waterbonnen kregen geiseractiviteit, de activiteit van andere geisers daalden (het bekendste voorbeeld hiervan is de Geysir) of verdwenen zelfs. Doordat men in de afgelopen decennia in de buurt van de geisers actief in de grond naar warmwaterbronnen is gaan boren, is het aantal geisers afgenomen.

Op dit moment is de Strokkur, die zijn waterfontein om de 5-8 minuten omhoog spuit, de enige bron op IJsland die aan de verwachtingen van een geiser voldoet. De andere geisers zijn nauwelijks meer actief of zijn door betonnen bakken afgedekt en wordt het water opgevangen en voor verwarmingsdoeleinden of voor de warmwatervoorziening gebruikt. Andere fenomenen van vulkanisme op IJsland zijn subglaciale meren (bijvoorbeeld Grímsvötn), solfataren en fumarolen, hete bronnen (de bron bij Deildartunguhver levert 180 liter kokend water per seconde en is daarmee de grootste heetwaterbron van Europa) en geothermischeenergiecentrales. Ook zijn alle gesteenten op IJsland, zoals basalt en basaltlava, tefra en tufsteen, vulkanisch glas, palagoniet en ryoliet, van vulkanische oorsprong. Een zeldzamer fenomeen zijn hornito's. Een voorbeeld hiervan is Tintron.

IJsland bestaat voor het overgrote deel uit laag- en middelgebergte, al dan niet met gletsjers bedekt, van waaruit vele rivieren naar zee stromen. Sommige daarvan vervoeren zeer grote hoeveelheden water, maar ze zijn doorgaans voor schepen onbevaarbaar. De hoogste berg is de Hvannadalshnúkur. Deze ligt met zijn 2110 meter hoogte grotendeels verscholen onder de Öræfajökull.

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier. Reptielen, amfibieën en giftige dieren, zoals schorpioenen, komen op IJsland niet voor. Wel muggen, met name waar begroeiingen bij moerassen en meren voorkomen. Mývatn (letterlijk muggenmeer) staat bekend om de vele muggen die bij windstil als wolken over het meer zweven. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw.

IJsland is een belangrijk biotoop voor ontelbare vogels en vogelsoorten. Vele soorten eenden en ganzen komen er voor, naast zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de sneeuwuil. Op IJsland komen zowel overwinteraars voor als vogels die het als rustplaats, broedplaats of foerageerplaats gebruiken. Zo komt de papegaaiduiker in groten getale (60 procent van de wereldpopulatie) voor. Daarnaast komt ook dezeekoet veel voor langs de klifkusten.

Costa Rica: het pure leven in de overweldigende na...
Impressie fotoreis Helgoland, Duitsland

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://robkivit-natuurfotografie.nl/

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Copyright @ 2013-2021 robkivit-natuurfotografie.nl. All rights reserved.

We have 39 guests and no members online