Rob Kivit

11-daagse fototrip Finland

IMG_0202

Eindelijk! Het was zover; de 11-daagse fototrip kon beginnen!. We zijn met het vliegtuig vanuit Amsterdam Schiphol vertrokken naar Oulu met een tussenstop in Helsinki. In Oulu de huurauto opgehaald en doorgereden naar de eerste overnachting dichtbij het vliegveld. Gepland was om de volgende 3-nachten te verblijven in Kuhmo en vervolgens door te rijden naar Paltamo, Kuushamo en weer terug naar Oulu voor het fotograferen van beren, zee- en steenarenden, veelvraten, wolven, uilen en alles wat nog meer voorbij komt vliegen.

Photographing birds and mammals in Finland

In Kuhmo hebben wij de eerste 3-dagen in het Kuikka basiskamp doorgebracht om van daaruit 3-lange nachten lang naar de verschillende fotohutten (hides) te gaan voor het fotograferen van beren, zee- en steenarenden, veelvraten en wolven. Het basecamp was prachtig gelegen in de bossen aan een meer en de gehele accomodatie was voorzien van alle gemakken en lekker ruim ingericht. Het eten zowel het ontbijt als diner was voortreffelijk en dat doet je gewoon goed als je een lange nacht in moet gaan en weer doodop terugkeert naar het basiskamp.

Het was wel even afzien deze 3-nachten; je werd om 17:00 's middags naar de hut gebracht om vervolgens de volgende ochtend weer om 08:00 te worden opgehaald. Overdag gebruikte wij om een beetje te slapen en daarnaast uiteraard om de gemaakte foto's te bewerken van al het mooi's wat is waargenomen en gefotografeerd.

De eerste nacht verbleven wij in een enorm grote fotohut met 13-lensopeningen en omdat wij maar met ons 4-en waren was er meer dan genoeg ruimte om je fotospullen lekker uit te stallen. Deze hut was voorzien van een 6-tal stapelbedden dus als je het even niet meer kon trekken dan kon je toch nog even liggen. Altijd even lekker!
Maar deze tijd kregen we niet echt toebedeeld! Al na een kleine 2-uren wachten kwamen de eerste zeearenden al aangevlogen, niet veel later gevolgd door de enorm grote steenarenden. Wat een verwennerij was dat! Als klap op de vuurpijl kwam niet veel later een enorme beer het bos uitzetten. Wat was dat een geweldige ervaring als je nog nooit een beer gezien hebt. Met de zonsondergang erbij leverde dit mooie beelden op. En je begrijp het al; we zijn helemaal los gegaan met het nemen van foto's van deze prachtige dieren. Hoe cool was dit !!

Teruggekomen in het basiskamp uitgebreid ontbeten om vervolgens de gemaakte beelden te bekijken, te bewerken en daarna nog wat proberen te slapen. Na het middagdutje was het tijd om je weer voor te bereiden op de volgende fotohut voor het fotograferen van veelvraten (wolverines) maar uiteraard niet eerder dan eerst een compleet diner naar binnen te hebben gewerkt. Om 17:00 was het weer zover en werden met de auto gebracht naar de nieuwe hut.

Deze hut was helaas een veel kleinere hut (zonder stapelbedden) dan de eerste hut dus het was wel even wennen en schipperen met de beperkte ruimte. Dit was dan ook een 2-persoonshut maar eigenlijk meer geschikt voor een persoon, maar ja het was nu eenmaal niet anders. Na een paar uur wachten liet de wolverine zich heel even zien maar was daarna gelijk weer verdwenen. Niet veel later kwam de wolverine plotsklaps achter een boom vandaan. Wat een prachtig beest was dat en dan die klauwen. Ik snap nu waar de film Wolverine vandaan komt. Mooi om te zien en nog mooier dat wij hier mooie beelden van konden maken met weer de ondergaande zon. De Wolverine bleef nog een tijdje om daarna nog een aantal keren terug te komen. Mooie belevenis op nog geen 4 meter van de hut; opnieuw een geweldige ervaring !


Rond 08:00 werden wij weer opgehaald om ons voor te bereiden op de volgende nacht; het spotten van wolven. Uiteraard weer voorafgegaan door een geweldig ontbijt, fotopraatje en nuttigen van een diner. Voor het spotten van wolven verbleven wij net als de eerste nacht weer in de grote hut hetgeen best wel weer lekker was na de toch wel vermoeiende voorgaande kleine hut. Na wat uurtjes over de vlakte te hebben getuurd door onze vermoeide oogjes liet de eerste wolf zich rennend lands boszoom zien maar was helaas te ver weg om er een mooie foto van te maken. De wolf is wel vastgelegd maar hij kwam helaas niet verder de vlakte op en dat was jammer. De rest van de avond/nacht was het heel rustig ten opzichte van de voorgaande 2-nachten maar we hebben in ieder geval wel de wolf kunnen spotten! 

De tijd in Kuhmo zit er weer op! 3-geweldige dagen gehad en na weer een ontbijt spullen ingepakt en op weg gegaan voor 3-dagen naar Paltamo voor een 2-dagen uilen excursie met een bioloog. Na eerst onze spullen in ons nieuw verblijf te hebben neergelegd zijn we doorgereden naar de ontmoetingspunt in Paltamo op enkele kilometers van ons verblijf. Ons nieuwe verblijf was overigens opnieuw gelegen aan een schitterende locatie aan een meer. Na kennis te hebben gemaakt met de bioloog zijn we ergens de bossen ingegaan waar we de ruigpootuil en pygmee uil hebben mogen aanschouwen. Hierna zijn we ergens anders de bossen ingedoken waarbij wij het ringen, meten en wegen van Uralkuikens konden waarnemen en fotograferen. Een een niet geheel ongevaarlijke klus van de bioloog omdat bij het pakken van de kuikens uit het nest hij ongeveer een keer of 5 door het vrouwtje is aangevallen. Het is dan ook niet voor niets dat hij gewapend met een dikke jas en motorhelm de kuikens is gaan ophalen. Toch stuitte het mij in het begin tegen de borst dat de kuikens zomaar uit het nest werden gehaald en het vrouwtje hiervan behoorlijk in een stress raakteraakt. Maar nadat de bioloog had uitgelegd dat deze metingen uitsluitend werden gedaan voor wetenschappelijke doeleinden was ik weer enigzins gerustgesteld maar toch ook weer blij toen de kuikens weer werden teruggestopt in hun nest.

De dag was weer ten einde met alweer een mooie ervaring achter rug. 

 De volgende dag zijn we zelf op pad gegaan voor het spotten van allerlei watervogels en wat wij nog tegen konden komen. We zijn hierbij onderweg gestuit op een groot meer met watervogels zoals kemphanen, bosruiter, watersnip en nog veel meer. Vanuit de auto waren deze vogels goed te fotograferen 

De volgende dag voor de 2de keer met de bioloog op stap maar nu voor het spotten van de Ural. Lopend naar de de plek waar de Ural nest zijn we ook weer op een nest met een ruigpootuil gestuit. Wat een aandoenlijke beestjes zijn dat toch en bovenal erg fotogeniek met die grote gele ogen. Ook hiervoor weer ruim de tijd genomen om deze uiltjes te fotograferen. Vervolgens doorgelopen naar de plek waar de Ural zijn nest zou hebben. En ja hoor in een boom hoog boven de grond zat deze grote uil in een nest. Vanaf een veilige en voldoende afstand om de uil niet gestressed te laten worden hebben we er lustig op los gefotografeerd. Helaas hadden wij hierbij erg veel tegenlicht maar er was geen betere positie aanwezig zonder de uil niet al te veel in zijn rust te verstoren. Na een kwartier foto's maken zat het erop en zijn we doorgereden naar Kuusamo naar ons nieuwe verblijf in de hoop de Ural uil nog een keer in Oulu vanuit een beter standpunt te fotograferen.

Het verblijf in Kuusamo was weer een mooi gelegen cottage direct gelegen aan het meer. Tijdens het 3-dagelijks verblijf hebben wij vanuit deze locatie uitstapjes gedaan naar Valtavaara en Koskenkylä voor het spotten van de Auerhoen, Hazelhoen, Pestvogel, de Taigagaai en van alles wat wij nog meer eventueel zouden tegenkomen. De Auerhoen hebben wij onderweg alleen kunnen spotten maar helaas geen goede foto van kunnen nemen omdat deze snel de bosjes indook. Wat een geweldige mooie dikke kip is dat zeg :) Daarnaast hebben wij ook nog een mooie Sneeuwhaas kunnen fotograferen die nietsvermoedend onze kant kwam oprennen en op het laatste moment toch maar het hazenpad koos de bosjes in.

Voor de laatste 3-dagen van deze 11-daagse fototrip hebben wij uilenexcursies geboekt in Oulu. Hierbij hebben wij de sperwer uil, pygmee uil, lapland uil en ruigpoot uil mooi kunnen fotograferen. Tevens hebben wij een roodmus gespot kunnen vastleggen, een zeldzaam vogeltje. Voor de de Ural uil zijn we met de eigenaar van Finnature op stap geweest en mooi met zonsondergang kunnen vastleggen.

De fototrip zit er weer op en we hebben een geweldige tijd meegemaakt. We komen zeker nog een keer terug naar Finland!

Onderstaand de foto's die ik heb gemaakt tijdens deze fototrip 


Links 

...

Wildlife Safaris Finland 

Welcome to wild wolf, bear, wolverine and bird photo safaris in Finland. Nature photography in Finland with award-winning Finnish nature and wildlife photographer Lassi Rautiainen, pioneer in European wildlife tourism.


...

Finnature - Bird Photography, Birdwatching Tours, and Wildlife Photography

Finnature Ltd is a ground tour operator specialized in wildlife- and birdwatching tours and wildlife – especially wild bird photography. Finnature's company philosophy is to raise public perception of the value of Finland's natural environments and to help preserve them for future generations.
...

PaltamoPandion

LUONTO- JA MATKAILUPALVELUJA PaltamoPandion on elokuussa 2012 perustettu paltamolainen luonto-, matkailu- ja kulttuuripalveluja tarjoava yritys. Näiltä sivuilta löydät tietoa tuotteistamme ja palveluistamme. Sivuille lisätään sisältöä jatkuvasti, joten pistäydy toki toistekin.

Location (Map)

Recap: what to expect next from Nikon?
The Theme for World Environment Day 2018 is "Beat ...

Related Posts

Kalender

Wait a minute, while we are rendering the calendar

Nieuwe fotoreizen

Nieuwe fotoreizen
India
Nieuwsflitsen
Nog een paar maanden en dan op fotoreis naar India! Om niet helemaal onbekend aan te komen heb ik wat info verzameld over de plaatsen die wij gaan bezoeken tijdens de fototrip. India was niet echt...
Nieuwe fotoreizen
Catalonië
Spanje is zoals een brug tussen Afrika en Europa. Vogels die uit het westen en het centrum van Europa komen en die naar West-Afrika vliegen gebruiken verschillende routes en die gaan zowel door he...
Nieuwe fotoreizen
Uganda
Nieuwsflitsen
Uganda staat bekend om de vele wildparken. Deze wildparken bestaan grotendeels uit tropisch regenwoud en is de leefruimte van o.a. olifanten, buffels, nijlpaarden, giraffen, nijlpaarden en chimpan...

Fotolocaties

Recent fotowerk
Fotolocaties
Uitgelicht
Deze keer eens niet in een hut gezeten maar naar de Amsterdamse waterleidingduinen (AWD) geweest, een duingebied tussen Zandvoort (Noord-Holland) en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk (Zu...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Deze keer naar de nieuwe hut 7 van Glenn Vermeersch geweest. Het was vroeg opstaan want we moesten om 06:45 al bij Glenn zijn. Hopelijk konden we eindelijk de zwarte of groene specht fotograferen ...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Nieuwsflitsen
Deze keer naar de nieuwe hut HBN8 van Han Bouwmeester geweest met als hoofddoel het spotten van de groene specht die al geruime tijd nog steeds op mijn lijstje staat. Op FB gelezen dat de groene s...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Nieuwsflitsen
Deze keer weer hut 1 van Glenn Vermeersch bezocht in Kalmthout, voor mij inmiddels alweer de derde keer. Het was helaas een regenachtige dag met in middag best wel flinke hoosbuien maar dat k...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Favoriet
Nieuwsflitsen
Vroeg uit veren vandaag want we hadden al om 06:10 afgesproken op een parkeerplaats in Kalmthout waarna Glenn ons zou brengen naar de hut voor de uilensessie in de ochtend. De uilensessie duurde t...
Recent fotowerk
Fotolocaties
Vandaag naar de multisoortenhut 1 van Glenn Vermeersch geweest in Kalmthout. Het was mooi weer en beloofde een mooie dag te worden. In vergelijking met een aantal jaar geleden was de hut goed verb...

Diginews

14 November 2019
Refurbished Nikon D750 cameras are now on sale for $899 at Adorama (regular price: $1,197).The price...
14 November 2019
Today Leica Camera and British designer Paul Smith announced their second collaboration with the lim...
13 November 2019
Leica will soon announce a new Leica CL Paul Smith limited edition camera:A few years ago Leica had ...
13 November 2019
Tokina will soon announce a new ATX-i 100mm f/2.8 FF Macro lens for Nikon F-mount (and Canon EF). Th...

        

        

Finding the birds

Alle vogelkijkhutten van Nederland

Vogelkijkhut.nl bevat alle vogelkijkhutten van Nederland

Natuurplatform van natuurwaarnemingen

Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland

Google Maps

Google Maps is een routeplanner om eenvoudig een gewenste locatie op te zoeken en naar toe te navigeren